20. června 2013

Jídlo pro chudé

Evropské instituce mě skutečně nepřestávají překvapovat. Zatímco před pár lety zpráva jedné portugalské kolegyně z komunistické strany Portugalska navrhovala zakotvit v Evropě právo na bohatství (tato legislativa byla natolik absurdní, že byla naštěstí většinově zamítnuta), tak pro změnu na červnovém plenárním zasedání ve Štrasburku Evropský parlament bouřlivě projednával normu týkající se distribuce jídla chudým.

Evropská komise se rozhodla na celý projekt vyčlenit několik miliard eur a ve většině vystoupení v Parlamentu zaznívala nutnost podpořit boj proti chudobě tím, že bude nejchudší vrstva dostávat zdarma potraviny. Zašlo to až tak daleko, že se rozebírala kvalita, pestrost a složení této stravy.

Pro nás, kteří jsme prošli reálným socialismem a naslouchali jsme snům o komunismu, tato myšlenka není nijak nová. Ale to, že se s ní znovu setkáme v EU a na začátku 21. století mě nepřestává šokovat. Dokonce i křesťanští demokraté během svých projevů zapomněli na to notoricky známé biblické pravidlo. Tedy, že je lepší lidi naučit ryby chytat, než jim je rozdávat.

MUDr. Miroslav Ouzký

místopředseda oblastního sdružení
předseda poslaneckého klubu EP