16. září 2012

Losenické silnice jsou katastrofální, kraj se k opravám nemá

Marné je několikaleté snažení představitelů naší obce, ale i jednotlivých občanů, kteří se obrátili přímo na vlastníka silnic, tedy na Kraj Vysočina se žádostí o zlepšení stavu krajských komunikací v okolí obce.

Marné je několikaleté snažení představitelů naší obce, ale i jednotlivých občanů, kteří se obrátili přímo na vlastníka silnic, tedy na Kraj Vysočina se žádostí o zlepšení stavu krajských komunikací v okolí obce.

Velká Losenice s místní částí Pořežín má v současné době 1191 obyvatel a několik větších firem. Nenajdete v Kraji Vysočina vesnici o podobné velikosti, která by měla příjezdové komunikace v tak špatném stavu a to především pro těžkou nákladní dopravu. Silnice od Malé Losenice a Pořežína připomínají spíše polní cestu, komunikace od Sázavy je pro kamiony nepoužitelná pro nízkou nosnost mostu v Sázavě a v zimních měsících pro těžkou dopravu obtížně sjízdná. Pro těžkou kamionovou přepravu tedy zbývá jediná komunikace navazující na silnici první třídy směrem na Nové Dvory, délka je cca 1200m. Její stav však nepřipomíná asfaltovou silnici, krajská správa a údržba silnic ve Žďáře nad Sázavou několikrát ročně zalepuje výtluky a v zimních měsících přichází na řadu při prohrnování až jako poslední.

Odpovědi čelních představitelů Kraje Vysočina zní takto: „Problémem stavu silnic v okolí obce Velká Losenice se již v minulosti zabývala Dopravní komise a Odbor dopravy Kraje Vysočina,“ nebo: „Bohužel finanční prostředky kraje pro investice a opravu jsou nedostatečné,“ eventuelně: „Nemůžeme sdělit termín celkové opravy,“ a nebo perla: „ Máme ještě horší silnice než ty vaše, v případě navýšení finančních prostředků Kraje Vysočina se budeme jednou jmenovanou silnicí zabývat.“ A věta na závěr od pana hejtmana: „Vzhledem k dlouhodobému podfinancování silniční sítě musím potvrdit trvající názor Kraje Vysočina,“ (tento názor neznám, ale pravděpodobně pro Velkou Losenici nebude potěšující).

Uznáte, že příliš optimisticky tyto odpovědi neznějí a když k tomu připomenu fakt, že i v nedalekém okolí se přes uvedené těžkosti kraje naleznou finanční prostředky na opravu a investice a to i v daleko menších vesnicích.

Nabízí se otázka, jestli není něco špatně. Proč oranžovo-rudé obsazení Kraje Vysočina jedná tak jak jedná.

Příští měsíc jsou volby.

Miloslav Černý

předseda místního sdružení
člen oblastní rady
člen kontrolní a revizní komise
uvolněný starosta obce