21. března 2013

Ekonomika ČT24

Hostem diskusního pořadu ČT24 byl europoslanec Milan Cabrnoch.


Petra KRMELOVÁ, moderátorka:


A Milan Cabrnoch, europoslanec za ODS je proto naším dnešním hostem. Dobrý večer. 

 



Milan CABRNOCH, europoslanec /ODS/:


Dobrý večer. 

 


Petra KRMELOVÁ, moderátorka:


A u telefonu Pavel Poc, europoslanec za ČSSD. Pěkný večer do Bruselu. 

 



Pavel POC, europoslanec /ČSSD/:


Krásný večer. 

 



Petra KRMELOVÁ, moderátorka:


A k vám míří má první otázka. Cigarety jsou významnou exportní komoditou České republiky, mluvíme téměř o 8 miliardách korun za rok 2011 podle Českého statistického úřadu. Zatímco například pivo dosahovalo zhruba polovičních objemů. Nebojíte se dopadů návrhů na export? To je otázka na vás, pane Poci. 

 



Pavel POC, europoslanec /ČSSD/:


Výborně, pro mě je to především otázka zdravotní, otázka ekonomická je to až v druhé řadě. Já jsem členem výboru zdravotního, který se touto směrnicí zabývá, to znamená, pro mě jsou primární a prioritní zdravotní důsledky, a ty jsou neoddiskutovatelné. 

 



Petra KRMELOVÁ, moderátorka:


Vy se bojíte, podle toho i co jsem třeba tady říkala za ta čísla, dopadu právě návrhu na vývoz i třeba na zaměstnanost u nás? 

 



Milan CABRNOCH, europoslanec /ODS/:

Samozřejmě i tyhle otázky byly diskutovány. A na tom dnešním jednání já jsem prezentoval stanovisko vlády a obou komor Parlamentu České republiky, které se shodují s mým názorem, že tato norma, která se týká ochrany zdraví, nepřísluší vůbec k jednání Evropské komisi a Evropskému parlamentu, takové věci mají být rozhodovány na národní úrovni a čeští ministři, poslanci a senátoři nejsou o nic méně odpovědní ani o nic méně moudří než europoslanci. Tato norma prostě podle základních smluv Evropské unie a podle našeho českého přesvědčení, nepřísluší Evropské unii. 

 



Petra KRMELOVÁ, moderátorka:


Jak moc by to tedy mohlo zasáhnout konkrétně právě ten vývoz? 

 



Milan CABRNOCH, europoslanec /ODS/:


Čísla k vývozu já v tuto chvíli nemám. My jsme dneska na výboru jednali o zaměstnanosti a ze strany Evropské komise bylo zmíněno číslo 5 tisíc pracovních míst, která by mohla zaniknout. Já tomu osobně příliš nevěřím a příliš se toho neobávám, protože jsem přesvědčený, že ta směrnice tak, jak je navrhována, ve skutečnosti k žádnému velkému poklesu kouření nepovede. 

 



Petra KRMELOVÁ, moderátorka:


Mohla by podle vás třeba tabáková směrnice vést jakoby nebo stát se precedentem třeba pro regulaci dalších průmyslových odvětví? 

 



Milan CABRNOCH, europoslanec /ODS/:


Já se domnívám, že to je jedna z nejvážnějších kapitol celého toho sporu. Zda Evropská unie může nebo nemůže zasahovat do oblastí, které jí v podstatě nepřísluší. Je to téma subsidiarity, která říká, že vše, co může být vyřešeno na národní úrovni, není třeba řešit na úrovni Evropské a my se skutečně obáváme, že když tento precedent projde, bude přijat, budou následovat další regulační opatření, která na místo zodpovědnosti národních států, budou diktována z Bruselu. 

 



Petra KRMELOVÁ, moderátorka:


Pane Poci, pokud vím, tak vy tvrdíte, že prodej krabiček s obalem, kde je důrazné varování, odradilo už hodně kuřáků třeba z Austrálie, Kanady. Jak konkrétní jsou tedy statistiky? Kolik Australanů přestalo kvůli takové krabičce s důrazným varováním kouřit? 

 



Pavel POC, europoslanec /ČSSD/:


To je příliš konkrétní otázka. Existují rozhodně studie a to i kanadských univerzit, které dokládají, že ty krabičky účinek mají, ale chtít po mně v tuhle tu chvíli konkrétní čísla, to bych musel tu směrnici, to bych musel tu studii mít před sebou a to pochopitelně nemám. Nicméně není problém zcela jistě ji dohledat a nějakým způsobem ta čísla samozřejmě nevidím problém... 

 



Petra KRMELOVÁ, moderátorka:


Ale prostě tvrdíte, funguje to jinde, ať už jsem říkala v Austrálii, v Kanadě. Bude to podle... 

 



Pavel POC, europoslanec /ČSSD/:


Netvrdím to já, tvrdí to sofistikované studie univerzit a vědeckých pracovišť. 

 


Petra KRMELOVÁ, moderátorka:


Bude to podle vás fungovat právě i na české kuřáky? Připomeňme, že jich v naší populaci je 26 % zhruba. To je asi o 2 % méně, než je unijní průměr. 

 


Pavel POC, europoslanec /ČSSD/:


Účelem není především, aby to fungovalo na kuřáky. Účelem je, aby to odradilo nové kuřáky. Je potřeba od té diskuse o /nesrozumitelné/ se vrátit k té k tomu raciu celé té problematiky, to je zdravotní. K tomu, že prostě na kouření umírá 700 tisíc lidí v Evropě, to jsou kromě jiného také zákazníci tabákových koncernů, oni musí někde získat nové zákazníky, takže jejich marketing je určen mladým, je určen novým kuřákům a ty by měla odradit, nové kuřáky, potenciální kuřáky by měla a mohla odradit právě ta nová balení, ty varovné obrazy, varovné nápisy a další věci. 

 



Petra KRMELOVÁ, moderátorka:


Takže vy jste přesvědčen, že prostě výrobci dohánějí ten úbytek právě na ochucených cigaretách? 

 



Pavel POC, europoslanec /ČSSD/:


To zase nejsem přesvědčen já. To je informace, kterou jsem dostal během jedné diskuse, například i zástupce českého ministra, českého ministerstva zemědělství. Právě o tom, že největší nárůst prodeje je v oboru těch ochucených cigaret. A je to vcelku logické, vždyť ona ta ochucení usnadňují to kouření. 

 



Petra KRMELOVÁ, moderátorka:


Vy k nám jedete, pane Cabrnochu, rovnou z letiště, teď jste přijel. V reportáži už jste řekl, že to jednání bylo řekněme emotivnější než jindy. Máme si to přeložit mezi řádky tak, že jste se tam dost pohádali? 

 



Milan CABRNOCH, europoslanec /ODS/:


To se takhle nedá říct. Určitě kouření a tabáková směrnice je předmět nebo téma, které zajímá každého, které přímo oslovuje lidi, je snadno srozumitelné a jak to tak bývá, tak se k němu poslanci vyjadřují. Já bych chtěl tady říci, že rozhodně nejsem příznivcem kouření. Já sám jsem nekuřák, jsem dětský lékař a vím možná víc než většina poslanců, jak je kouření škodlivé. Taky si plně uvědomuji a vždycky budu podporovat, abychom chránili děti a mladistvé, abychom zpřísnili postihy, nebo lépe vymáhali zákazy nejen kouření, prodeje cigaret, ale třeba taky alkoholu a podobně. Obávám se, že tady v tom máme ještě veliký prostor. Ale my vedeme v současné chvíli spor o to, jestli takové rozhodnutí má být na úrovni Evropské unie nebo národní. A ještě dovolte, abych řekl, já jsem sám mluvil víc než hodinu s panem komisařem Borgem zhruba před měsícem na toto téma a požádal jsem ho, aby nám předložil nějaké studie. Jestliže přistoupíme nakonec k nějakým rozhodnutím, která budou mít velký dopad regulační, mimo jiné také na svobodu občana, tak bychom pro to měli mít jasné důkazy. A na rozdíl pana kolegy Poce, já žádnou takovou studii a její výsledky jsem nedostal od komise a nejsou součástí toho předloženého materiálu. 

 

 

Petra KRMELOVÁ, moderátorka:


To znamená, že se bojíte, že nám třeba Unie diktuje jakousi eurocigaretu a porušuje tím i třeba ono heslo Evropské unie: Jednota v různorodosti?

 



Milan CABRNOCH, europoslanec /ODS/:


Možná, se to tak dá říci. Především se obávám toho, abychom nepřijali regulační opatření, která nebudou mít efekt na základě toho, že někdo má nějaký pocit a možná je veden dobrým úmyslem, ale máme v češtině jedno takové úsloví: Kam vedou dobré úmysly a máme s tím celou řadu zkušeností. Zaprvé tato regulace má vznikat na národní úrovni, to je první důležité téma. A zadruhé máme přistoupit k takovým regulacím, kde budeme mít jasně doloženo, že to funguje. A potom se tomu nebudeme bránit. A znovu říkám, jsem zapřisáhlý nekuřák, nikdo z naší rodiny nekouří, nemám kuřáky rád, jsem možná militantní nekuřák, ale to ještě nestačí k tomu, abychom omezili lidem jednu ze základních svobod, rozhodnout se, jestli budou kouřit nebo ne. Já podporuji osobně, abychom zaprvé lidem dávali podrobné, pravdivé, úplné informace o tom, jak kouření škodí a abychom pomohli těm, kdo se ze své vůle rozhodnou, že kouřit nebudou. Tudy vede správná cesta. 

 



Petra KRMELOVÁ, moderátorka:


A to stanovisko české vlády, které jste připomínal, to je ten menšinový názor? 

 

 

 



Milan CABRNOCH, europoslanec /ODS/:


Při té diskusi v Evropském parlamentu to byl velmi menšinový názor. Většina europoslanců, tak jak je obvyklé, chce řešit ty věci v kompetenci Evropské unie. 

 



Petra KRMELOVÁ, moderátorka:


Pánové, já vám oběma děkujeme za názory a hezký večer. Na shledanou. 

 


Milan CABRNOCH, europoslanec /ODS/:


Dobrý večer. 

 



Pavel POC, europoslanec /ČSSD/:


Hezký večer. Na shledanou. 

MUDr. Milan Cabrnoch

poslanec EP
předseda oblastního sdružení
člen regionální rady