8. března 2021

Investiční rozpočet v těžkých časech

(Pětka) Reakce na otázku měsíce: Jak hodnotíte rozpočet MČ Praha 5 na rok 2021?

Sestavení rozpočtu na rok 2021 bylo, na rozdíl od let minulých, silně ovlivněno řadou faktorů, které souvisí s probíhající pandemií a dopady vládních opatření na každodenní život.

Společnost je právem unavena a postižení podnikatelé právem cítí frustraci. I jen drobná naše výpomoc pro ně může zachránit kdysi fungující obchůdek, službu, živnost v ulicích Prahy 5. Můžeme-li jako radnice jen trochu přispět, musíme to udělat. Respektováním opatření, která snižují riziko nákazy covid-19, nejvíce pomůžeme postupnému návratu k životu, na který jsme byli zvyklí.

Z mého pohledu má rozpočet, jako nástroj obce pro řízení, dvě primární funkce. Za prvé slouží k zajištění služeb občanům a za druhé slouží pro investování do rozvoje Prahy 5. Tyto dvě klíčové funkce rozpočet na rok 2021 plní. A to je dobrá zpráva. Investování je základ budoucího bohatství. Rozpočet je také schopen reagovat na nové a rychlé problémy, které se objevily v souvislosti s drogovou problematikou na Andělu a v okolí. Tady je třeba konat rychle. Osobně jsem už v minulém roce navrhoval vznik rizikového fondu, který by sloužil právě na okamžitou finanční podporu řešení nečekaných událostí a který by umožnil rychlá rozhodnutí.

Ing. Martin Frélich

zastupitel městské části Praha 5
předseda místního sdružení Košíře - Motol

Štítky:
komentář