5. listopadu 2012

Impulsy Václava Moravce

Hostem diskusního pořadu rádia Impuls byl poslanec Marek Šnajdr.


Václav MORAVEC, moderátor:


Hezký dobrý večer vám všem. Klíčové hlasování, to čeká v tomto týdnu Poslaneckou sněmovnu. Rozhodne se nejen o vládním stabilizačním balíčku, penzijní reformě, ale i o budoucnosti Nečasovy vlády. Podle politologů mnoho nevyřešil víkendový kongres ODS. Nespokojenost části poslanců strany totiž trvá. Nespokojené občanské demokraty se přitom snaží usmířit nově zvolený první místopředseda ODS Martin Kuba. 

Martin KUBA, první místopředseda ODS (záznam): 


Nevím, jestli s nimi vycházím líp nebo hůř. Já si myslím, že jsou to členové jedné strany. Já se přiznám, že nejsem fanouškem toho, abychom v jedné straně vytvářeli, řekněme, rebelující skupinky. Já si myslím, že ODS si dlouhodobě bude muset zvykat, že má v sobě názorové skupiny. Myslím si, že bychom se takhle potkávat měli. Chci poslouchat jejich názory a jsem přesvědčen, že bychom se měli v ODS pokusit najít racionální dohodu, která by umožnila pokračování tohoto koaličního projektu. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Zaznamenalo dnes Rádio Impuls slova nově zvoleného prvního místopředsedy ODS Martina Kuby. Nejen o klíčovém politickém týdnu bude řeč v následujících minutách. Hostem dnešních Impulsů je totiž jeden z nespokojených poslanců ODS Marek Šnajdr. Vítejte po čase v Impulsech, přeji hezký dobrý večer, pane poslanče. 

Marek ŠNAJDR, poslanec /ODS/:


Děkuji za pozvání a přeji večer hezký vám i vašim posluchačům. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Připomínám, že právě na základě dotazů posluchačů Rádia Impuls jsme připravili i dnešní Impulsy. Pokud však vy, naši milí posluchači, máte jakoukoli otázku na jednoho z nespokojených poslanců ODS Marka Šnajdra, který je také předsedou správní rady VZP, protože řeč bude i o situaci ve zdravotnictví, stačí, když vaši otázku ve formě SMSky pošlete k nám sem do Rádia Impuls. Ještě jednou číslo pro vaše otázky ve formě SMSek - 774999888. 
Jak daleko je možná dohoda, o níž mluví první místopředseda ODS Martin Kuba? 

Marek ŠNAJDR, poslanec /ODS/:


Tak já nevím, jak daleko je možná dohoda. Já jsem zaznamenal slova pana místopředsedy Kuby. Musím říct, že ještě jsme neměli možnost se vidět a jednat, nicméně ... 

Václav MORAVEC, moderátor:


Jinak řečeno, dnes neproběhlo žádné jednání? 

Marek ŠNAJDR, poslanec /ODS/:


Dnes neproběhlo žádné jednání, nicméně troufnu si říct, že všichni se z toho kongresu a z toho víkendového schůzování potřebovali vyspat, takže bych to neviděl jako žádný handicap. Nicméně ta slova jsem zaznamenal a musím říct, že je vnímám pozitivně, protože znějí jiným jazykem než, řekl bych, slova dřívější, která jsem slýchal například od pana ministra financí Kalouska, občas i od předsedy vlády Nečase, která v některých svých akcentech by místo, řekněme, vyjednávacích charakteristik občas zněla způsobem, které by se daly nazvat spíše vydíracím, a já myslím, že se jasně ukázalo, že to prostě neplatí. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Říkáte, že mnozí se potřebovali z kongresu ODS dnes vyspat, proto se neuskutečnilo žádné jednání o tom, jak dopadne klíčový politický týden v české Poslanecké sněmovně. Potřeboval jste se vyspat z kongresu ODS i vy? 

Marek ŠNAJDR, poslanec /ODS/:


Tak nepochybně, protože jsem za ty dva dny spal asi v součtu 5 až 6 hodin, takže nepochybně jsem se potřeboval vyspat i já. Koneckonců váš pan kolega, který mne od rána naháněl, o tom ví své, protože mě sehnal asi až kolem poledne. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Spal jste tedy do dvanácti dnes? 

Marek ŠNAJDR, poslanec /ODS/:


Téměř, téměř. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Potřeboval jste se vyspat z toho, že jste se nedostal do výkonné rady Občanské demokratické strany, že konec kongresu byl, řekněme, poměrně bouřlivý? 

Marek ŠNAJDR, poslanec /ODS/:


V žádném případě. Tak já jsem demokrat, jsem člen demokratické strany a k demokracii patří úspěch i neúspěch, zvolení i nezvolení. To, že jsem nebyl zvolen do výkonné rady, byť jsem měl velmi silnou nominaci svého regionálního sdružení, si myslím, že není poškození nebo ztráta pro Marka Šnajdra, ale myslím si, že to je určitý, určitá mozaika, která nevypovídá o kongresu Občanské demokratické strany v tom nejlepším světle a teď nejde vůbec o mne. Myslím si, že snaha ... 

Václav MORAVEC, moderátor:


Jaký to byl vzkaz, že se nedostali do výkonné rady Občanské demokratické strany Pavel Dlouhý, vy, Ivan Langer? 

Marek ŠNAJDR, poslanec /ODS/:


Tak já myslím, že ... já bych to velmi rozdělil. Já si myslím, že část delegátů byla motivována k tomu, aby já a pan kolega Tluchoř jsme nebyli do výkonné rady zvoleni za situace, pokud na kongresu neslíbíme, že bezezbytku odhlasujeme zvýšení daní, církevní restituce a druhý pilíř důchodové reformy. To znamená, abychom, řekněme, na stranickou půdu promítli i naši ústavní zodpovědnost. Já to vnímám, já to vnímám demokraticky, akceptuji to, na druhou stranu musím říct, že strana, která nechce ve svých vrcholných orgánech slyšet jiný hlas, která nechce slyšet alternativní názory a která nechce slyšet alternativní řešení a ..., řekněme, uzavírá se pouze do jednoho názoru, do jedné pravdy, tak myslím si, že historie svědčí ... nebo historie nás učí o tom, že většinou nekončí dobře. A já se ... já své nezvolení vnímám tak, že část, řekněme, nově zvoleného vedení nechtěla slyšet jiný hlas, nechtěla slyšet jiný pohled na to, jestli vládneme správně nebo špatně a jaké by měly být priority na zbytek našeho vládního angažmá nebo zbytek našeho času, který máme do voleb. A já si myslím s ohledem na to, v jakém stavu je pravice, v jakém stavu je Občanská demokratická strana, že umlčet alternativní názor, že není nejlepší cesta z krize ven. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Vy oddělujete tedy situaci, kdy se do výkonné rady Občanské demokratické strany nedostal Pavel Dlouhý a Ivan Langer na straně jedné, a kdy jste se nedostal vy a Petr Tluchoř? Protože, chápu to správně, že si to překládáte tak, že to je trest za vaši nespokojenost? 

Marek ŠNAJDR, poslanec /ODS/:


Tak já jsem byl bezprostředně před tou volbou vyzván k tomu, než ta volba, než ta volba začne, abych se explicitně vyjádřil, jak budu hlasovat a nepochybně vzhledem k tomu, že jsem se nevyjádřil, tak takto to bylo doprovozeno. Ale já znova opakuji, je zbytečné se v tom pitvat. Je to vrcholné právo kongresu Občanské demokratické strany zvolit, či nezvolit. A já tuto nevolbu respektuji, nijak ji nebudu zpochybňovat a rozhodně to není žádný důvod k tomu, abych změnil tím či oním směrem své názory, nebo abych spal či nespal, tak jak jsme, jak jsme řekli na úvod. Takže já to respektuju a tečka. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Vy jste použil sousloví "jsem demokrat". Jste takový demokrat, který uzná, že kongres většinově něco rozhodl a že podle toho byste se měl zařídit v tomto týdnu v Poslanecké sněmovně, až budete hlasovat o vládním stabilizačním balíčku, ve kterém je i zvýšení obou sazeb daně z přidané hodnoty, stejně jako o prováděcím zákonu k penzijní reformě, což je vetovaný zákon prezidentem Václavem Klausem, a tím pádem i budoucnosti Nečasovy vlády? Jste ochoten respektovat většinu, která na kongresu rozhodla? 

Marek ŠNAJDR, poslanec /ODS/:


Jestli mně dáte maličký prostor, já bych oddělil dvě věci. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Záleží, co je to pro vás maličký prostor, aby to nebyl z mého pohledu velký prostor. 

Marek ŠNAJDR, poslanec /ODS/:


Určitě to stihneme. Já bych oddělil dvě věci. Ano, nepochybně na kongresu Občanské demokratické strany byla poměrně bouřlivá diskuse o tom, kterým směrem se má Občanská demokratická strana po volebním výsledku, ve stavu, ve kterém je, vydat. Já jsem byl jeden z těch, který říkal a říká a myslí si, že naše dosavadní kroky, naše dosavadní politika, naše dosavadní vládní angažmá se významným způsobem odlišuje od našeho programu, od našich slibů, od našich priorit a je hlavním faktorem toho, proč voliči přestali Občanské demokratické straně důvěřovat a přestali ji volit. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Ale většinově to kongres nevnímá, to je jasná věc. Proto se vás ptám, jak velkým demokratem jste, jestli jste ochoten akceptovat většinu v ODS? 

Marek ŠNAJDR, poslanec /ODS/:


Já se k tomu hned vyjádřím. A snažil jsem se přesvědčit zbytek o tom, že pakliže přijmeme tuto tezi, tak jediný možný okamžik, jediná možná reakce je změna našeho způsobu vládnutí a tedy i změna priorit. A ano, souhlasím s vámi, že pokud tyto priority na dovládnutí jsou tři, to znamená další zvýšení daní, prosazení církevních restitucí s finančními náhradami a ten druhý pilíř, který mimochodem bude jenom v tom roce a půl stát státní rozpočet zhruba 30 miliard korun, to znamená, bude o těchto 30 miliard korun zvyšovat deficit státního rozpočtu nebo působit na zvýšení, takže si myslím, že to je chyba. A že to je chyba proto, že budeme prosazovat něco, co drtivá většina občanů České republiky nepovažuje jako prioritu, nepovažuje za něco, co jim zlepší život, co ozdraví ekonomiku a tedy pomůže republice. A myslím si, že ... já na to hnedka, ano, já ... 

Václav MORAVEC, moderátor:


Promiňte, pane poslanče, ale stále trvám na tom, že existuje usnesení kongresu, že jste v menšině v rámci ODS, tudíž se ptám, jak velkým jste demokratem a jestli jste ochoten respektovat většinové stanovisko kongresu? 

Marek ŠNAJDR, poslanec /ODS/:


Já na to, já na to hned odpovím. Já jsem se jenom pokusil vysvětlit, o co, o co šlo. My ... a samozřejmě, že většinové stanovisko kongresu velmi silně vnímám, samozřejmě, že ho respektuji a nepochybně je jedním z vlivů, který bude přispívat k tomu, jak se při hlasování rozhodnu. Na druhou stranu, a teď nechci měřit tyto vlivy, na druhou stranu musím stejně silně říct, že já v Poslanecké sněmovně jsem vázán nejenom stranickým usnesením, a já znova opakuji, jsem demokrat a připouštím, že jsem byl zvolen na kandidátce Občanské demokratické strany, na druhou stranu mám nezpochybnitelnou ústavní zodpovědnost a jsem vázán ústavou a jsem vázán se rozhodovat nejenom podle stranického principu, ale jsem vázán se rozhodovat podle toho, jestli jsem o něčem přesvědčen, že je správné nebo nesprávné. A je velmi zjednodušující omezit nebo odstranit z tohoto rozhodování tuto ústavní složku. A já velmi zodpovědně říkám, že speciálně u daní a speciálně u druhého pilíře, nicméně i u finančních náhrad církevních restitucí jsem přesvědčen o tom, že ta prospěšnost České republice speciálně v této hospodářské situaci, v této ekonomické situaci, že je velmi zpochybněná, že je velmi pochybná, nebo že je velmi sporná. To znamená, ano, abych odpověděl, tyto dva aspekty já ... budou u mne rozhodovat při ... nebo předtím, než se rozhodnu, jakým způsobem budu hlasovat. A poslední věc, kterou řeknu, já taky předpokládám, že do toho finálního hlasování ještě proběhne jednání, které mimochodem i v úvodu bylo avizováno a že výsledná podoba bude mít ambici dosáhnout nějakého kompromisu. Ale já znova opakuji, je zde jeden, jeden silný signál kongresu, který cítím a respektuji, na druhou stranu je zde moje ústavní zodpovědnost, kterou žádný stranický orgán ze mne nemůže sejmout. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Když jste před kongresem tedy říkal, že váš názor trvá, a propos nedošlo k dohodě mezi nespokojenými poslanci ODS, jejichž jste součástí a vyjednávací komisí, vedenou předsedou poslaneckého klubu ODS Zbyňkem Stanjurou, tak po víkendovém kongresu jste se blíž přiblížil k tomu respektovat usnesení většiny v ODS? Rozumím tomu správně? 

Marek ŠNAJDR, poslanec /ODS/:


Ne, já jsem řekl, že na mé rozhodnutí budou mít vlivy dvě věci - jednak stranická loajalita vyjádřená usnesením kongresu, na druhou stranu má ústavní zodpovědnost. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Ty vlivy jdou ale proti sobě. 

Marek ŠNAJDR, poslanec /ODS/:


Ano, ty vlivy v této chvíli jdou proti sobě, to je nepochybné, a proto já budu muset to rozhodnutí velmi bedlivě vážit. Ale, ano, přesně jste to pochopil i popsal, ty vlivy jdou proti sobě. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Kdybyste hlasoval proti Nečasově vládě a proti tomu vládnímu stabilizačnímu balíčku, vystoupil byste z poslaneckého klubu ODS a z Občanské demokratické strany jako takové? 

Marek ŠNAJDR, poslanec /ODS/:


Prosím, nespekulujme. Já jsem v Občanské demokratické straně od svých 18 let, a přestože se netěší dobré kondici, tak jsem na své členství hrdý. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Ne, ptám se vás proto, že delegáty kongresu před volbou Martina Kuby varovala Miroslava Němcová, předsedkyně Poslanecké sněmovny a teď už řadová místopředsedkyně ODS, kdy říkala, že by se Martin Kuba mohl za zády Petra Nečase pokusit ve spolupráci právě s nespokojenými poslanci složit novou vládní koalici. Tady jsou slova Miroslavy Němcové.

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny; místopředsedkyně ODS (záznam): 


To já prostě neudělám! Neudělám to, abych podlomila vaz předsedovi strany, který tady regulérně byl kongresem zvolen, od toho je náš šerif a v tu chvíli za ním máme stát. O tom já jsem přesvědčena! 

Václav MORAVEC, moderátor:


Konstatovala na kongresu Občanské demokratické strany Miroslava Němcová, předsedkyně Poslanecké sněmovny a řadová místopředsedkyně Občanské demokratické strany. Tudíž otázka na jednoho z nespokojených poslanců ODS Marka Šnajdra, který je hostem dnešních Impulsů, trvá. Jestli v případě, že by se ukázalo, že váš mandát je silnější než loajalita ke straně, jestli by automaticky neměl člověk opustit tu politickou stranu? 

Marek ŠNAJDR, poslanec /ODS/:


V této chvíli spekulujeme a já skutečně spekulovat nebudu. V této chvíli se bavíme o něčem, co nenastalo. Krom toho, že musím říct, že ano, ten úryvek z projevu nebo z nominačního projevu paní místopředsedkyně Němcové byl skutečně takový, jak jste tady pustili, to je pravda. Na druhou stranu dlužno konstatovat, že na základě tohoto projevu nebyla zvolena první místopředsedkyní Občanské demokratické strany. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Myslíte, že ten její projev a vymezení se vůči Martinu Kubovi sehrálo tak velkou roli? 

Marek ŠNAJDR, poslanec /ODS/:


Nevím, ale jenom konstatuji fakta a výsledky a nechci spekulovat. Ale já myslím, že je zde potřeba říct něco úplně jiného. Já myslím, že, a považuji to za trestuhodnou chybu celé vládní koalice, celé pravice a předně Občanské demokratické strany, že se vůbec nebavíme o těch příčinách, proč jsme se dostali do takového patu v oblasti daní a bohužel, a myslím, že to vidíme velmi krystalicky i na dnešním návrhu státního rozpočtu z dílny Miroslava Kalouska nebo tomu přerušeném návrhu, my máme problém mnohem hlubší. Ten problém se nazývá, že se nám nepovedly, nebo jsme je zatím neprovedli, ty reformy, o kterých jsme tolik hovořili... 

Václav MORAVEC, moderátor:


Dovolíte-li, promiňte, pane poslanče, my se k rozpočtu Miroslava Kalouska a k tomu, co hrozí, ještě dostaneme. 

Marek ŠNAJDR, poslanec /ODS/:


Počkejte, já to musím... 

Václav MORAVEC, moderátor:


Počkejte, tak já tedy budu inovovat otázku, ať ukončíme vnitrostranické hrátky uvnitř Občanské demokratické strany, protože Miroslava Němcová zase říká: "Pokud nespokojení poslanci ODS položí vládu a bude vznikat vláda bez Petra Nečase, ale s asistencí Občanské demokratické strany, nezvednu pro ni ruku." To znamená, že toto může být, chceme-li používat slovo "rebelie", tak "rebelie na druhou". Prostě ODS je dál "štípnutá" po kongresu Občanské demokratické strany a kongres nic nevyřešil! 

Marek ŠNAJDR, poslanec /ODS/:


Pane redaktore, já nechci tady komentovat, ano, možná jste to popsal správně, že by to byla "rebelie na druhou". Už samo o sobě to ukazuje, řekněme, státotvornost takového kroku a demokratičnost a tak dále. 

Václav MORAVEC, moderátor:


No stejně jako vaše v případě, že budete hlasovat proti vládě. 

Marek ŠNAJDR, poslanec /ODS/:


Ale já jsem ještě proti vládě nezahlazoval, ale jestli mohu, jestli mohu říct jednu věc, já nechci tady komentovat tyto divoké scénáře a tyto, tyto "coby kdyby". Já chci říct... 

Václav MORAVEC, moderátor:


Můžete tedy vyloučit, že by v případě, že by padla vláda, protože jedna z variant, o níž se mluví, že už stejně dávno jste rozhodnuti s Petrem Tluchořem, a že budete-li hlasovat proti vládě, stanete se nezařazení poslanci a vznikne nová politická strana pravicová, kterou byste právě budovali vy s Petrem Tluchořem? Můžete vyloučit, že byste měl v úmyslu budovat novou politickou stranu? 

Marek ŠNAJDR, poslanec /ODS/:


Víte, já vždycky říkám jednu věc, že spekulace a fámy mají jednu obrovskou nevýhodu, že nemají žádný reálný základ, že nemají žádné, žádný fakt a tudíž se strašně těžko oponují. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Ne, ale lehce se vyvracejí. Vy můžete říci ... 

Marek ŠNAJDR, poslanec /ODS/:


Já můžu stokrát říct něco a vy novináři si vždycky najdete svůj příběh. Takže abych na to konkrétně odpověděl. Já jsem velmi skeptický, že existuje možnost nebo šance zde vybudovat novou politickou stranu. Myslím si, že občané se dostatečně, jsou dostatečně vystřízlivěni z nových politických stran a z nových rychle vzniklých nadějí. Já se bojím jiné věci. Já se bojím, že pravice, to znamená především Občanská demokratická strana, ale i TOP 09, kterou skutečně mezi pravici považuji, tak že se zde odepisuje v přímém přenosu na dlouhou dobu a myslím si, že řešením toho nemá být vznik nových rychlých stran, že řešením toho má být zásadní změna uvnitř těchto stran. A když jsem já členem Občanské demokratické strany, tak zásadně změna uvnitř Občanské demokratické strany. S tím jsem ... 

Václav MORAVEC, moderátor:


Dres tedy měnit nebudete a nehodláte si, nehodláte si založit politickou stranu? 

Marek ŠNAJDR, poslanec /ODS/:


Ne, ne, to je ..., to si myslím, že je skutečně fáma, kterou je možno vyloučit. A já ... víte, když mne necháte říct dvě věty, proč jsme v tom problému a co by mne jako ústavně odpovědného člena Poslanecké sněmovny přimělo brát vážně vládní kroky, tak já jsem se zavázal a dal jsem důvěru této vládě k tomu, aby provedla ty tolik zmiňované, skloňované, nutné reformy. Abych to přeložil do "lidštiny", aby dramaticky omezila výdaje státu, aby dramaticky omezila ten hypertrofovaný sociální stát, který nás táhne ke dnu a který je pravou skutečnou příčinou toho stavu, ve kterém jsme. K tomu jsem dal mandát a důvěru této vládě. A já bohužel, a mne to strašně mrzí jako člověka, který na tom nese spoluzodpovědnost, musím říct, že to se nám vůbec nepovedlo, že nám mandatorní, spotřební výdaje dramaticky rostou a že jsou pravou příčinou toho, proč nejsme schopni sestavit jakžtakž udržitelný státní rozpočet, aniž bychom opět významně nezasáhli občany, kteří tady platí daně a nezvýšili jim znovu daně. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Kdybych vám ale namítl, že tak radikální jste mohl být po roce, protože základní politologická poučka říká: Co vláda neudělá v prvním roce vládnutí, zvlášť v rámci strukturálních věcí, tak pak už neudělá v dalších částech vládnutí a tím... 

Marek ŠNAJDR, poslanec /ODS/:


Máte ..., a já vám do toho musím temperamentně skočit, máte nepochybně pravdu ... 

Václav MORAVEC, moderátor:


Takže jste udělal politickou chybu? 

Marek ŠNAJDR, poslanec /ODS/:


Ne, neudělal, protože jestli mí kolegové jsou jenom trochu korektní, tak musí říct, že rok jsem na to v poslaneckém klubu upozorňoval a stejně tak jako na výkonné radě a dokonce jsem hovořil o tom, že se řítíme do politické pasti a hovořil jsem před rokem o tom, že se řítíme do pasti, že ty reformy, které spíše jsou v podobě tiskových konferencí a bombastických novinových článků a nemají reálný obsah, nemají tedy reálnou šanci šetřit ty desítky miliard, nás dovedou k tomu, že buď nebudeme schopni sestavit státní rozpočet a naplnit náš slib, to znamená snižovat deficit, anebo ho budeme schopni sestavit jenom tak, že budeme dramaticky zvyšovat daně. A mne velmi mrzí, že došlo na má slova a velmi mne to mrzí. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Teď máme ale kvůli vaší nespokojenosti druhou verzi státního rozpočtu, protože neprošel zatím vládní stabilizační balíček. Nová verze státního rozpočtu počítá s celkovými škrty ve výši 40 miliard korun. Ministr financí Miroslav Kalousek právě dnes představil vládě tuto druhou verzi státního rozpočtu. Jde o výrazné škrty v jednotlivých resortech, například při podpoře exportu, v resortu školství, také ve škrtu na vědu a výzkum, na dopravní stavby a před jednáním vlády mluvil ministr financí Miroslav Kalousek i o nespokojených poslancích ODS. 

Miroslav KALOUSEK, ministr financí (záznam): 


Pokud se přidá více dopravě, tak více zapláče jiné odvětví. Bolet to bude úplně všechny! Přece je naprostý nesmysl se domnívat, že my jsme navrhovali zvýšení daní proto, že by nás to zrovna bavilo. My jsme ho navrhovali proto, že jsme ho pokládali za to nejméně špatné řešení. Je-li neprůchodné to nejméně špatné řešení, je na stole o něco horší řešení. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Konstatoval dnes ministr financí Miroslav Kalousek. Je jeden z nespokojených poslanců ODS Marek Šnajdr, který je hostem dnešních Impulsů, ochoten připustit, že má spolupodíl na té druhé verzi návrhu státního rozpočtu, která seškrtává výdaje ve výši 40 miliard? 

Marek ŠNAJDR, poslanec /ODS/:


Tak já myslím, že to je "kalouskovina číslo dvě". "Kalouskovina číslo jedna" bylo to, že s daňovým balíčkem vláda spojila hlasování o důvěře, což není nic jiného než vydírání a my bychom zde nevedli a neměli destabilizovanou situaci, kdyby vláda nespojila s tímto zákonem důvěru. To je první věc. A když ani toto se nejeví jako účinné, ani tento vydírací nástroj se nejeví jako účinný, tak přichází "kalouskovina číslo dva", že když se škrtají ty miliardy, tak se neškrtá ve státním aparátu, nešetří se na státních institucích, neredukují se ministerstva, ale záměrně se vybírají ty nejcitlivější položky, jako je školství, věda, dopravní infrastruktura a podobně, aby se ten tlak ještě zvýšil. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Počítáte ale s tím, že můžete mít v rukou "černého Petra", pokud neprojde v týdnu vládní stabilizační balíček a že ten rozpočet bude přišit vám, nespokojeným poslancům ODS? 

Marek ŠNAJDR, poslanec /ODS/:


Podívejte, mně už bylo přišito tolik věcí, že ... 

Václav MORAVEC, moderátor:


I s tím budete žít moci? 

Marek ŠNAJDR, poslanec /ODS/:


Už jsem se naučil být na tento způsob, způsob politikaření poměrně imunní a myslím si, že pan ministr Kalousek to ví. Ale já tu otázku otočím. Opravdu je pravicový ministr financí úspěšný ministr, když předkládá po dvou letech vládnutí, po dvou letech, kdy on sám říká, že jsme zde provedli úspěšné reformy, předkládá státní rozpočet, kde dramaticky roste spotřeba, kde dramaticky rostou spotřební výdaje, kde dramaticky rostou výdaje na sociální dávky a klesá, klesají ..., omezují se investice, školství, věda? Asi někde je zakopaný pes a asi to není pouze v šesti poslancích a asi se v tom rozpočtu velmi signifikantně ukazuje, že něco se nepovedlo. A já ... 

Václav MORAVEC, moderátor:


Jinak řečeno, podle vás by měl ministr financí Miroslav Kalousek sám rezignovat, protože je neschopným ministrem financí? Jasná odpověď. 

Marek ŠNAJDR, poslanec /ODS/:


To jsem neřekl. Kdybych to řekl ..., kdybych si to myslel, tak to řeknu. Já jsem po volbách navrhoval, ať si dáme 14 dnů nebo měsíc mediální klid, ať se představitelé koalice zavřou do jedné jednací místnosti a ať začnou dramaticky revidovat vládní priority na ten rok a půl, kdy máme ..., kdy máme možnost dovládnout. A jestliže říkáme, a není to ostuda přiznat, že se nám něco nepovedlo, jestliže si přiznáme, a nebudeme si nalhávat a nebudeme to nalhávat našim občanům, že se nám příliš reformy nepovedly, tak máme ještě rok a půl na to, abychom, abychom to napravili. A věřte mně ..., věřte mně ... 

Václav MORAVEC, moderátor:


A promiňte, promiňte, ... ale kdyby vám premiér Petr Nečas toto nabídl, že se omezí délka toho balíčku, dejme tomu, na rok, s tím, že by se zvýšily obě sazby daně z přidané hodnoty a výsledkem toho by bylo přehodnocení vládních priorit, tak byste na takový kompromis šel, což by byl, byla možnost nového kompromisu? 

Marek ŠNAJDR, poslanec /ODS/:


Tak já bych nechtěl definovat nebo designovat kompromis v přímém přenosu, při vší úctě k vám, pane redaktore, i k vašemu rádiu, ale nepochybně, a mne straně mrzí, že se ta diskuse redukuje pouze na několik sazeb či nesazeb. Nepochybně ta příčina je v neprovedení reforem a v tristní struktuře státního rozpočtu, a pokud chceme odstranit příčinu, kdyby, jestli... 

Václav MORAVEC, moderátor:


Kdyby ten vládní, promiňte, ale na tomto, na tomto stavíte vy, kdyby, kdyby za vámi teď přišel premiér Petr Nečas i ministr financí Miroslav Kalousek, ať zvednete s podmínkou ruku pro ten vládní stabilizační balíček, protože bude doprovázen změnami priorit vlády, tak byste na to šel? 

Marek ŠNAJDR, poslanec /ODS/:


Celou dobu součástí toho jednání nebyla diskuse pouze o daních, ale i to, co jsme schopni ještě v roce 2013 přijmout, abychom napravili strukturální stav, ve kterém jsme. A pro mne osobně je to dokonce větší priorita než, omlouvám se teďka, nechci to dehonestovat, ale hloupá diskuse nebo permanentní diskuse o sazbách. Ano, já jsem přesvědčen, že to hokynaření s těma sazbama, že je špatně! Myslím si, že ekonomika potřebuje daňovou stabilitu. Proto já preferuju zachování stávajícího stavu, protože jsem přesvědčen, že to je pro tu ekonomiku výhodné. Ale snažím se vysvětlit jak svým koaličním partnerům, tak i vám, i posluchačům, že ta příčina toho, proč jsme v tom stavu, je hlubší. A já bych se chtěl dostat k tomu, abychom ten rok a půl využili k tomu, abychom tu příčinu odstranili nebo chcete-li, napravili. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Existuje nějaká možná nová cesta kompromisu, pokud byste ji ... 

Marek ŠNAJDR, poslanec /ODS/:


Do posledního zmáčknutí tlačítka existuje vždycky cesta ke kompromisu a to tlačítku ještě zmáčknuto nebylo. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Jeden z posluchačů se ptá, jestli vůbec máte a cituji doslova: "Koule položit vládu?" 

Marek ŠNAJDR, poslanec /ODS/:


Tak nejsme v přímém přenosu, tak těžko se mi to bude ..., to znamená, nemáme obrazový vstup, těžko se mi to bude dokazovat, ale já myslím, že není cíl pokládat vládu. A já znova opakuju: Představte si, kdyby s tímto zákonem nebylo nátlakově spojeno hlasování o důvěře vládě, tak se zde bavíme bez jakéhokoliv podtextu nebo bez jakéhokoliv spojování s existencí či neexistencí vlády o diskusi o normálním zákonu. To, že zde předseda vlády ve spolupráci s Miroslavem Kalouskem zvolili tento nátlakový prvek a destabilizovali tak už křehkou vládu, je samozřejmě mimořádně nešťastné, ale nikdy nebylo ambicí ani mne, ani kteréhokoliv z mých kolegů, na daních shodit vládu. My bychom tu variantu, tu schopnost nikdy neměli. Já se snažím velmi poctivě popsat, proč jsme v nedobré kondici, proč jsme v nedobré kondici jako celá pravice a myslím si, že změna nebo, chcete-li řešení, je přiznat si to a začít rychle k tomu realizovat kroky, protože toho času, a teďka když říkám toho času, tak myslím do voleb v roce 2014, nemáme příliš mnoho. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Konstatuje jeden z nespokojených poslanců ODS Marek Šnajdr. Děkuji, že jste byl hostem Rádia Impuls a přeji hezký zbytek večera. 

Marek ŠNAJDR, poslanec /ODS/:


Já děkuji za pozvání a přeji hezký večer všem. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Takové byly dnešní Impulsy s Markem Šnajdrem. Přepis tohoto rozhovoru, stejně jako jeho videozáznam najdete na našich internetových stránkách. Připomínám adresu www.impuls.cz. 

Bc. Marek Šnajdr

předseda oblastního sdružení
člen regionální rady
člen výkonné rady
poslanec PČR