19. září 2012

Ozvěny dne

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 - Radiožurnálu byl místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Marek Šnajdr.

Jan BUMBA, moderátor:

Vláda hledá cesty, jak ukončit částečnou prohibici a zároveň nevystavit veřejnost riziku, které představuje jedovatý metylalkohol. Pro omezení či zrušení zákazu prodeje tvrdého alkoholu hovoří nejen komerční zájmy obchodníků, ale hlavně a především obava, že déle trvající prohibice by mohla vést k rozbujení černého trhu s alkoholem. O situaci dnes jednal také sněmovní výbor pro zdravotnictví. Jeho místopředsedou je občanský demokrat Marek Šnajdr. Dobrý den. 

Marek ŠNAJDR, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:

Hezké poledne přeji. 

Jan BUMBA, moderátor:

Uznává zdravotnický výbor unisono, že vyhlášení částečné prohibice ze strany ministra zdravotnictví byl správný krok? 

Marek ŠNAJDR, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:

Tak my jsme dlouze dnes projednávali příčiny a všechny fakta a argumenty a shodli jsme se na tom, že rozumíme tomu kroku, který byl zvolen jako mimořádné, jako řekněme akutní řešení situace, která byla taková, že nebylo zřejmé předvídat, jakým způsobem se bude šířit a rozvíjet ta míra penetrace toho škodlivého metanolového alkoholu. To znamená, jasně jsme řekli, že rozumíme tomu kroku, na druhou stranu stejně jasně jsme po důkladném projednání se všemi zúčastněnými řekli, že si umíme představit jeho odůvodnění a jeho obhajitelnost pouze na omezeně krátkou dobu, a to tedy v řádu dnů. To znamená, dnes jsme v souladu s některými návrhy, které v úvodu říkaly, že by se to mohlo týkat týdnů či měsíců, to jsme vyslali jasný signál, že si nepovažujeme nebo neumožňujeme představit, že by takovéto opatření tak dlouho trvalo. 

Jan BUMBA, moderátor:

Vy jste vysloveně naléhali na ministerstvo zdravotnictví nebo obecně na vládu, aby co nejdříve zrušila zákaz prodeje tvrdého alkoholu? Dá se to tak říct? 

Marek ŠNAJDR, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:

Já bych neřekl, naléhali. Já jsem rád, že zástupci dotčených rezortů zde na jednání výborů přišli s konkrétními zprávami, ale i s konkrétními návrhy řešení, jak je možné, řekněme, v horizontu velmi krátkém obnovit standardní fungování tohoto segmentu naší ekonomiky, jak je možné v řádu dnů obnovit distribuci v České republice a tedy i prodej. A v neposlední řadě, protože to je stejně důležité, jak je možné začít rychle obnovovat i důvěru českých spotřebitelů. 

Jan BUMBA, moderátor:

Že by tedy třeba alkohol dostával tzv. rodný list, podrobné informace o původu. To je podle vás schůdná cesta? 

Marek ŠNAJDR, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:

Já myslím, že je to jedno z možných řešení. Nechtějte po mně v této chvíli, abych ta řešení konkrétně popisoval, protože vím, že o nich bude jednat jak vláda, tak krizový štáb. Na druhou stranu je evidentní, že nějaké opatření je potřeba udělat. Nicméně já zde musím říct jednu zásadní tezi. Na druhou stranu my nesmíme dopustit to, abychom přijali tak dramatická, zásadní opatření, která, bohužel, dolehnou pouze na tu drtivou většinu poctivých výrobců, poctivých prodejců a naopak vytvořit takovou bariéru na trhu, která nám ještě podnítí, řekněme, černý trh a černý alkohol. Protože musíme si uvědomit, že s touto zdravotní problematickou se nám zde otevřela diskuse i nad tím, jaká je míra a jaká je tolerance nelegálně produkovaného alkoholu na trhu v České republice po mnoho let. 

Jan BUMBA, moderátor:

Vy jste ale místopředsedou výboru pro zdravotnictví. Zajímalo by mě, proč občanští demokraté z výboru pro zdravotnictví chtějí tak rychle ukončit prohibici, jestli byste neměli mít na mysli hlavně ten zdravotní aspekt. 

Marek ŠNAJDR, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:

Tak já bych řekl, že předně jsme poslanci Parlamentu České republiky, to předně. A druhá věc, možná maličko vás opravím. Pro to usnesení, které ten zdravotní výbor přijal, tak hlasovali zástupci všech koaličních subjektů, kteří jsou ve zdravotním výboru zastoupeni. To znamená, to není záležitost ODS. A to usnesení, které zdravotní výbor přijal, tak skutečně vycházelo jak z analýzy stávající situace, tak rovněž z toho, jaké návrhy jednotlivé rezorty předkládaly jako možnou cestu pro urychlení nebo pro obnovení standardního fungování trhu a současně při zachování bezpečí a kvality, to znamená ochrany obyvatel a jejich zdravotního stavu. 

Jan BUMBA, moderátor:

Místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Marek Šnajdr z ODS. Děkujeme. Na shledanou. 

Marek ŠNAJDR, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:

Děkuji a přeji hezký den. 

Bc. Marek Šnajdr

poslanec PČR
člen výkonné rady
člen místní rady
předseda oblastního sdružení
člen regionální rady