23. srpna 2013

MŮJ 21. SRPEN

21. srpna 1968 byla středa jako letos. Prázdninové snění mi přetrhnul děda, který za svítání bušil do otevřeného okna pokoje a volal: "Vstávej, vstávej, Rusové nás obsazujou!"

Dodnes je ve mně s tím dnem spojen pocit zmatku a bezmoci. Vláda zatčena a unesena do Moskvy. Naděje národa se upínala už jen ke svobodnému vysílání Československého rozhlasu, tragicky podbarvovanému stěkáním kulometů na Vinohradské třídě. Co dělat, jak projevit odpor, vrtalo hlavou nám, sedmnáctiletým klukům. Vzali jsme kýbl vápna, nastartovali pionýra a zabílili pár směrovek na křižovatkách v okolí abychom zmátli okupanty. A to bylo vše. Navečer se objevili regulovčíci a krajinu začaly organizovaně brázdit kolony tanků a náklaďáků. "Prosíme vás, neklaďte odpor", nabádali nás s pohnutím hlasatelé v rádiu. 

Tím dnem skončila naděje, tím dnem skončil čas prázdnin, her a malin nezralých. Tím dnem začala normalizace poměrů v Československé socialistické republice, toho dne byla provedena generální oprava železné opony mezi západní a východní Evropou. Mapa Švýcarska byla od toho dne pro mne totéž, co mapa měsíce. Mohl jsem se na ni dosyta vynadívat, ovšem při vědomí, že se tam nikdy nedostanu.  

Shodou okolností na den přesně po pětačtyřiceti létech si ke mně přišly mé děti půjčit pár euro na cestu do Švýcarska, kdyby náhodou po cestě nefungovaly bankomaty. Jedou kamsi do Gampelu, kousek od Bernu. Pozvali je tam jejich kamarádi, kteří tam nějaký čas žijí a pracují. Pochodí po Alpách, prohlédnou si město a pak se vrátí, protože doma mají své povinnosti.

Prostě takový malý prázdninový výlet. Abych neměl o ně obavy, poslali mi smsku že projeli Rozvadovem. A tu mi bleskla hlavou vzpomínka na devizové přísliby, výjezdní doložky, celní prohlídky, ostnaté dráty, psy a samopaly. Dnešní generace pozná hranici jen podle toho, že na jedné straně se za použití WC platí v korunách, na druhé straně v eurech. Stále platí a platit bude, že všude je chleba o dvou kůrkách, jen to Švýcarsko je dnes mnohem více nadosah než měsíc v úplňku, který svítí úplně stejně nad švýcarským Gampelem i českým Neveklovem.

Budiž pochválen klidný a pohodový 21. srpen 2013 v srdci Evropy.

Karel Šebek

předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
člen regionální rady
místostarosta