11. července 2013

POLITICI BY MĚLI JÍT PŘÍKLADEM

1)      Česko má od minulé středy (10.7.) novou vládu, prezident jmenoval úřednický kabinet  Jiřího Rusnoka. Očekával jste, že „to“ půjde tak hladce? Nebo – a nebo, šlo to hladce?

      Řekl bych, že to šlo očekávaně hladce. Zadání pro premiéra Rusnoka bylo jednoduché: Sestavit úřednickou vládu podle přání pana prezidenta a podle vlastní úvahy. Nebyl svázán žádným výsledkem voleb, předvolebními sliby voličům a povolebním koaličním vyjednáváním, nemusí se trápit ani s vládním programem na příští čtyři roky, protože  mandát této vlády je na jeden, tři nebo nanejvýš dvanáct měsíců.

2)      Co říkáte nové vládě  odborníků? Jací odborníci podle vás přijali ministerské posty? A proč je přijali? 

      Kdysi dávno mi jako nováčkovi v projekční kanceláři jeden kolega poradil: "Ptáš-li se po charakteru člověka, musíš si položit zásadní otázku: Proč to ten člověk dělá?" Byla to rada k nezaplacení. Pomohla mi v životě najít mnoho opravdových přátel i vyvarovat se nepěkných omylů. Být členem vlády, byť s velmi omezeným mandátem, je na jedné straně velké lákadlo pro vlastní ego, na druhou stranu i výzva opravdu něco dokázat. A je to i příležitost si s někým vyřídit účty. Asi se v posuzování nových členů vlády budu nad jejich skutky často vracet k té zásadní otázce: "Proč to ten člověk dělá?"

3)      Hodně se diskutuje o Janu Fischerovi, o ministru financí. Váš názor? 

      Jana Fischera již několikrát vynesla velmi vysoko nějaká rozbouřená společenská vlna, většinou v čase, kdy se dělala "nepolitická politika". Jeho osoba je asi dobrou volbou, ale jen pro tuto chvíli. Je to bezesporu inteligentní a zkušený člověk, jeho smůlou je však jeho nevyhraněnost či nerozhodnost. Na to doplatil i ve své prezidentské kampani. Osobně mi je sympatický, nicméně jeho mnohaleté členství v KSČ mi politicky vadí.

4)      Kdo je pro Vás v této vládě překvapením? Proč?

      Starosta Kyjova a místopředseda Svazu měst a obcí František Lukl se již nechal slyšet, že nehodlá rušit stavební úřady v menších obcích. Tím je mi sympatický. Osobně znám Tomáše Podivínského, nového ministra životního prostředí. Spolupracoval jsem s ním v senátním výboru na řadě zákonů. Volba dosavadního náměstka za ministra mi připadá pro úřednickou vládu logická, v této vládě je to však ojedinělý úkaz.

5)      Jediným, kdo minulou vládu neopustil, je ministr obrany Vlastimil Picek. Proč asi? 

      Najít náhradního ministra obrany, resortu s nejvyšším utajením, je asi to nejobtížnější. Armáda má na jedné straně rozhodnout o novém pronájmu stíhaček, na druhou stranu vojenskému zpravodajství zkomplikovala život šéfka kanceláře bývalého premiéra, takže v armádě by měl zůstat někdo opravdu kompetentní. Máme vojenské mise v zahraničí, kde jde našim lidem doslova o život. Bude-li nějaký pokus v sestavování další vlády, doufám, že Vlastimila Picka opět nikdo nezpochybní.

      Naproti tomu nesmírně sympatický dosavadní ministr školství Petr Fiala si mohl dovolit odmítnout vábení Sirén a své další angažmá v Rusnokově vládě bez velkého rozmýšlení ukončil. Smekám před ním, zachoval se jako chlap.

6)      Co osobnosti obou vicepremiérů?   

      K Janu Fischerovi jsem již řekl své, staronový ministr vnitra Martin Pecina své místo v politice stále patrně hledá. Údajně začínal v ODS, pak byl členem ČSSD, nyní má blízko k SPOZ. Má štěstí, že žije v tomto čase a v tomto prostoru. V sovětském Rusku by ho označili za oportunistu a čekal by ho tábor nucených prací na Sibiři. Má velké plány jak čerpat peníze z Evropské unie a tím pomoci našemu hospodářství. V tom se s ním tedy neshodnu. Evropa na megalomanství dotací a směrnic jedině doplatí. Jako by nestačily problémy Řecka, už tu máme 40% nezaměstnaných v Portugalsku. Česká republika na tom není zdaleka tak špatně, to jen někdo oprašuje staré poučky, že čím hůře, tím lépe. "Hoden je dělník mzdy své", hlásal Kristus. V Bibli není o dotacích ani slovo.  Je tam ale psáno "Kdo nechce pracovat, ať nejí." Máme chartu lidských práv, ale nemáme chartu lidských povinností. Voliči i politici jsou všude stejní - sliby se slibují, hloupí se radují. Snad alespoň to heslo  "Pomáhat a chránit" naší policii zůstane.

7)      Je to vláda, kterou si prezident přál, ale do 30ti dnů ji musí schválit Sněmovna…

      Doufám, že tohle přání Poslanecká sněmovna panu prezidentovi nesplní. Nečasova vláda nebyla podle průzkumů moc populární, ale před třemi roky voliči přidělili svými hlasy zcela jasně 118 mandátů pro pravici. Jiná věc je, že tenkrát se za pravici vydával i mocichtivý Napoleónek Vít Bárta, pološílený ministr školství Josef Dobeš a všehoneschopná blonďatá bestie Kristýna Kočí. Autentická pravice se nyní smrskla na pouhý 101 podpis na listině pod kandidaturou Miroslavy Němcové. Je to ta nejtěsnější většina, která zbyla, ale měla by platit.      

8)      Myslíte si, stejně jako prezident, že v české politice je málo odvahy?

     Ještě jeden bonmot: "Chceš- li něco udělat, udělej to hned. Odvahu dostaneš později."... Sundal jsem odvážně střechu a začalo pršet. Takhle nezodpovědně si mohu dovolit zacházet jen se svým domem. Udělat to s obecním majetkem, to by mi občané dali!

      V české politice je málo odpovědnosti a málo rozumu, protože je tam pořád málo dobrých komunálních politiků. Někdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová  řekla, že "pomalu každý starosta se chová jako gubernátor". Jako ministryně spravedlnosti by nyní měla najít odvahu říci, že se zmýlila.

      Odvaha a rozvaha jsou potřebné věci nejen v politice, ale v životě každého člověka. Politici    by měli jít příkladem. Uvidíme, jak se jim to bude v tomto horkém politickém létě dařit.

Karel Šebek

místopředseda regionálního sdružení
předseda oblastního sdružení
místostarosta