26. června 2013

LETNÍ POSELSTVÍ

1)Co říkáte na to, že novou vládu má sestavit J.Rusnok?

Jiří Rusnok je zajisté člověk, který svým vystupováním nikoho nepopuzuje. Mohl by to tedy být dobrý člověk pro tvorbu kompromisu. Jenže jeho role je dnes taková, že nejde o kompromis ale o nekompromisní souboj ve stylu kdo z koho. Případná důvěra, kterou by jeho vláda získala, by patrně byla vykládána jako suverénní vítězství samolibého pana prezidenta. Zatím to vypadá, že se Jiří Rusnok ujal role, kterou nemůže naplnit, ale zhostí se té prohry patrně se ctí.

2) Má to být vláda odborníků…jak by podle Vás měla tedy vypadat a jaká asi bude?

Já na žádnou vládu odborníků nevěřím. Nač by potom byly volby? Prostě by lidu jednou za čas někdo vybral ty nejlepší odborníky a stát by fungoval jako švýcarské hodinky, to by byla krása. Místo toho se tu pachtíme s volbami, abychom poté záhy poznali, že jsme zvolili nebo nechali zvolit úplně špatné poslance. Vzpomínám na vynikajícího náměstka na ministerstvu financí Eduarda Janotu. Chodil často mezi starosty a říkal: "Já vás chápu, ale to rozhodnutí o rozpočtu není ekonomické, ale politické". A měl hlubokou pravdu. Pak se stal ministrem financí ve Fischerově úřednické vládě a na svoji odbornost musel trochu zapomenout, protože se od něho čekala jen politická rozhodnutí. Byl to jeden z mála, kdo zvládl nepolitickou roli ministra v úřednické vládě, vynikající a moudrý člověk. Škoda, že již není mezi námi.

3) Myslíte si, že Rusnokova vláda získá ve Sněmovně důvěru? Když ne, co bude dál? Nebo bude rozpuštěna Poslanecká sněmovna? 

Myslím, že se v tom všem vyzná stále méně lidí. Situaci komentují novináři, politologové i renomovaní odborníci na ústavní právo a každý má jiný názor. Pokus naroubovat plastovou vládu na rozeklaný kmen dolní komory Parlamentu se asi neujme. Také najít 120 kaprů, kteří by si měli vypustit svůj rybník ve Sněmovní ulici, bude svízelné. Podle mne je ve sněmovně i pár svědomitých lidí, kteří by v rámci koalice mohli dovést s rozumným programem Českou republiku do řádných voleb. Dal bych jim ještě jednou šanci.

4)Ve hře je také státní rozpočet…

Nebude-li včas schválen, přijde rozpočtové provizorium. Já to nepovažuji za až tak velkého strašáka. Většina lidí by to podle mne nijak nepoznala. Mnohem důležitější je otázka, kdo a jak povede Českou republiku další čtyři roky po volbách, ať řádných nebo předčasných.

5) M. Zeman se nechal slyšet, že úřednická vláda je jediný způsob, jak docílit předčasných voleb.

Miloš Zeman dělá výhradně svoji promyšlenou politiku jedince, zvoleného mírnou většinou v první přímé volbě prezidenta. Taková koncentrace moci podle mne není dobrá, v politice je vždy lepší kolektivní rozhodování. Předčasné volby, jako mnoho jiných předčasných věcí, nejsou tou nejlepší variantou.

6)Taky řekl, že jedině vláda odborníků zaručí, že dojde k prošetření politických kauz…

Vláda odborníků bez mandátu a na pár nejistých měsíců nemůže zaručit nic, než jakési vlastní přežití. A co jsou to politické kauzy? Privatizace Mostecké uhelné, šikovná investice do akcií Standy Grosse, David Rath a jeho poklady ve víně, lehká indispozice řidiče Romana Janouška, těžké podloží tunelu Blanka nebo špehování manželky premiéra? Mnoho se toho šetří, moc se nevyšetří. Já jsem dostal v senátní kampani dopis s patronou a policie to po čase odložila, naštěstí se nic nestalo. Jindy někoho chytnou, soudce ho pustí a mohou začít znovu. Vyřešila by to všechno opravdu nějaká chvilková vláda odborníků?

7) Shrneme-li to, co může během 14 dní následovat? Jaký je Váš scénář?

Jiří Rusnok složí nějakou vládu a ta ve sněmovně neuspěje. Lidé si místo Ulice, Vyprávěj nebo Sexu ve městě budou pouštět stále častěji nekonečný seriál tiskových konferencí na ČT24 až z toho ještě více otupí. Politici se budou hádat, mírná koaliční většina ve sněmovně vytvoří kruhovou obranu, opozice bude do omrzení opakovat věty o krizi, a když ani to nepomůže, do hry se vloží odbory. V době dovolených však neseženou žádné lidi do ulic. Ani 21. srpna na letišti v Ruzyni se nic mimořádného nestane. Šéf Aeroholdingu bude ještě ve vazbě. Těžko se pozná, komu jde o Českou republiku, kdo je zoufalý, kdo vinný, kdo nevinný a kdo touží jen po moci.

Jen ten, kdo touží skutečně pomoci, ať se stane členem Klubu přátel Člověka v tísni. Udělá opravdu dobrou věc. To je mé letošní letní poselství. 

Karel Šebek

místopředseda regionálního sdružení
předseda oblastního sdružení
místostarosta