10. října 2012

Druhá Cesta do hlubin voličovy duše

Co získáme a co ztratíme přímou volbou prezidenta

Přednáškový cyklus s předním českým politologem doc. PhDr. Tomášem Lebedou, Ph.D., vedoucím  Katedry politologie a evropských studií  Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, tentokrát na jiné, neméně aktuální téma, pokračoval v úterý 9. října 2012 v přednáškovém sále Masarykovy veřejné knihovny ve Vsetíně.

Přednášku opět inicioval  a zorganizoval Mgr. Josef Slovák, radní Zlínského kraje pro školství, mládež a sport a zároveň předseda Oblastního sdružení ODS Vsetín. Dostavila se  široká veřejnost, studenti a pedagogové vsetínských středních škol a členové ODS ze Vsetína a okolí. Hostem přednášky byl kandidát do prezidentského úřadu za ODS MUDr. Přemysl Sobotka, pozvání přijali take starostové z Bystřičky a Uherského Hradiště a starostka Vsetína Iveta Táborská se starostkou Kroměříže Danielou Hebnarovou.

 

Docent Lebeda seznámil posluchače se systémy volby prezidenta v jednotlivých evropských i zámořských zemích, s tím, jaký vliv má v různých systémech prezident na premiéra a opačně. Vysvětlil úskalí mocenského vlivu prezidentů nestranických i stranických. Objasnil, že voliči podléhají mnohým iluzím, které se týkají přímé prezidentské volby.

V diskusi po skončení přednášky kladli posluchači otázky nejen přednášejícímu, ale přirozeně je zajímaly také názory prezidenského kandidáta Přemysla Sobotky.

 

Jak se již stává dobrým a užitečným zvykem, výtěžek dobrovolného vstupného z přednášky byl určen opět na charitativní účel. Tentokrát darovací šek na 5 000 Kč z rukou Mgr.  Josefa Slováka převzala ředitelka Centra Auxilium Vsetín paní Božena Mikulíková. Auxilium poskytuje pomoc a podporu rodinám dětí se zdravotním znevýhodněním a darované peníze využije na zakoupení kompenzační pomůcky pro nepohyblivého pacienta.

Mgr. Josef Slovák

místopředseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
člen smírčího výboru
zastupitel
uvolněný krajský radní