8. října 2012

Cesta do hlubin voličovy duše

Ve středu 3. října 2012 proběhla ve valašskomeziříčském M-klubu v zámku Žerotínů přednáška s předním českým politologem doc. PhDr. Tomášem Lebedou, Ph.D., vedoucím Katedry politologie a evropských studií Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

 

Přednášku inicioval  a zorganizoval Mgr. Josef Slovák, radní Zlínského kraje pro školství, mládež a sport a zároveň předseda Oblastního sdružení ODS Vsetín. Byla určena široké veřejnosti, všem, kdo mají zájem o politický život a směr budoucího vývoje naší společnosti. Pozvánku obdržel  a přednášky se zúčastnil  starosta Valašského Meziříčí Jiří Částečka, členové ODS z Valašského Meziříčí a okolí, hosté z celého Zlínského regionu a také ředitelé, pedagogové a studenti valašskomeziříčských středních škol.

Téma, velmi vhodně zvolené ke stávajícímu předvolebnímu období, mělo čím zaujmout. Přednášející pohovořil o voličské účasti v obojích volbách a její závislosti na načasování prvního a druhého kola senátních voleb, respektive na souběhu s volbami krajskými či komunálními, velmi zajímavý byl výklad jednotlivých volebních system a jejich srovnání v evropských zemích I v USA. Objasnil princip přidělování hlasů při tzv. kroužkování, čili při voličem vyznačovaných preferencích a zbořil některé mýty, které o tomto fénoménu stále panují mezi veřejností. Nejednalo se tedy o přednášku čistě akademickou, ale měla praktický dopad na strategii, jakou my voliči při volbách využíváme.

V živé diskusi, která po skončení přednášky následovala, zodpověděl docent Lebeda otázky na nebezpečí extremismu v politice a jak je možno mu čelit, opět se vrátil k poměrnému a většinovému volebnímu system – očividně velmi diskutovanému tématu. Následovaly otázky na možnost oživení stávajících politických stran tak, aby se staly otevřenějšími a přitáhly nové členy, rozšířily své členské základny a zapojily do veřejného života větší procento občanů než dosud.

Politologická přednáška měla nejen vzdělávací efekt, ale byla organizována rovněž s charitativním cílem – prostředky z vybraného dobrovolného vstupného byly použity na dar Dětskému domovu ve Valašském Meziříčí. Jeho ředitelka, Mgr. Elena Slámová převzala darovací šek na 5 000 Kč z rukou Mgr. Josefa Slováka s tím, že darované peníze budou využity pro vzdělávací potřeby jejích svěřenců.

Cestou do hlubin voličovy duše ve Valašském Meziříčí byl položen základ myšlence, pořádat tyto besedy i v budoucnu. Další přednáška s docentem Lebedou bude tedy následovat již v úterý 9. října 2012, tentokrát ve Vsetíně, s dalším aktuálním tématem - Co získáme a co ztratíme přímou volbou prezidenta. Vzhledem k blížícím se prezidentským volbám v lednu tohoto roku přijal pozvání na přednášku kandidát do tohoto úřadu za ODS MUDr. Přemysl Sobotka.

Mgr. Josef Slovák

místopředseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
člen smírčího výboru
zastupitel
uvolněný krajský radní