17. září 2012

Termín konference Škola ve firmě - firma ve škole se blíží

Již počtvrté sejde 20. září 2012 v Uherském Brodě řada odborníků na konferenci Škola ve firmě - firma ve škole. Akci inicioval Mgr. Josef Slovák, radní Zlínského kraje pro školství, mládež a sport, a záštitu převzal premiér Vlády ČR Petr Nečas.

Všeobecný nedostatek kvalitních řemeslníků a odborníků v technických oborech je celorepublikovým problémem. Ve Zlínském kraji ho dlouhodobě systematicky řešíme. Proto se již počtvrté sejde 20. září 2012 v Uherském Brodě řada odborníků na konferenci Škola ve firmě - firma ve škole.

"Tématem letošního ročníku bude Současnost a budoucnost technického vzdělávání. Mimo jiné se bude zabývat i tím, jak probudit zájem a motivovat žáky pro technická povolání již od útlého věku, tedy již od mateřských a základních škol," uvedl krajský radní pro školství, mládež a sport Josef Slovák, hlavní iniciátor konference.  

I letos je základem konference propojení škol a firem a jejich spolupráce ve všech možných oblastech. Například ve výuce učňů v podnicích, materiální podpora škol ze strany firem nebo stáže učitelů odborných předmětů ve výrobních závodech.  

„Konference se bude rovněž zabývat zaměstnáváním absolventů škol a požadavky, které na ně podniky mají. Mezi zhruba sto padesáti účastníky budou pedagogové, ředitelé škol a zástupci jejich zřizovatele, zaměstnavatelé, odborníci z ministerstev, zástupci úřadů práce, vzdělávacích institucí, profesních svazů a cechů řemesel,“ vysvětlil Josef Slovák.  

Akce se koná pod záštitou premiéra Petra Nečase a ministra školství, mládeže a tělovýchovy Petra Fialy. Účastníkem konference bude i zástupce slovenského ministva školství, který se rád podělí o zkušenosti, které v této oblasti mají naši východní sousedé.

Na konferenci zazní například to, jaké legislativní kroky mohou pomoci nebo co může udělat školství na všech stupních pro zvýšení zájmu o technické obory a pro vyhledávání technických talentů a dále to, jak mohou přispět firmy a jak jim může stát vyjít vstříc při zaměstnávání absolventů a usnadnit jejich nástup do praxe. Představeny budou rovněž osvědčené příklady z praxe. 

Mgr. Josef Slovák

místopředseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
člen smírčího výboru
zastupitel
uvolněný krajský radní

Štítky:
školství