17. září 2012

Inovativní Centra ve Zlínském kraji – inkubátor špičkových mladých ICT odborníků

Ve Zlínském kraji funguje ve spolupráci se společností Microsoft celkem pět Inovativních Center, které prostřednictvím kurzů a seminářů zvyšují počítačové dovednosti a informační znalosti žáků, studentů, učitelů i široké veřejnosti.

Ve Zlínském kraji funguje ve spolupráci se společností Microsoft celkem pět Inovativních Center, které prostřednictvím kurzů a seminářů zvyšují počítačové dovednosti a informační znalosti žáků, studentů, učitelů i široké veřejnosti. Novinkou pro nadané studenty středních škol je program tzv. „Studentské Trenérské Centrum“ (STC), které systematickým vzděláváním připravují studenty na jejich profesní kariéru.

„Deset středoškoláků bude v průběhu tří let získávat nejen dovednosti v oblasti ICT práce s aplikacemi a programování, ale rovněž si budou zvyšovat své manažerské schopnosti. Úspěšní absolventi projektu mohou v budoucnu nastoupit profesionální dráhu jako odborní lektoři, učitelé, konzultanti či mentoři v oblasti informačních a komunikačních technologií a celkově se jim otevírají velké možnosti uplatnění na pracovním trhu,“ vysvětlil radní Zlínského kraje pro oblast školství, mládeže a sportu Josef Slovák.

Dne 6. září 2012 se uskutečnilo setkání zástupců všech pěti Inovativních Center, při kterém byli vyzváni, aby oslovili ve svém okolí školy, které mohou v průběhu měsíce září nominovat vhodné kandidáty z řad studentů druhých ročníků středních škol, kteří se podrobí vstupním on-line testům.  „Po vyhodnocení testů si počátkem měsíce října odborná komise pozve nominované středoškoláky k  pohovorům a vybere deset z nich, kteří mají předpoklady elitní vzdělávací cyklus úspěšně zvládnout. U studentů budou posuzovány především jejich znalosti programů Microsoft Office a jejich schopnost sebeprezentace,“ informoval radní Slovák. Vítězná desítka studentů, která uspěje v tomto „konkurzu“, se bude připravovat nejen v  Inovativních Centrech Zlínského kraje, ale i prostřednictvím tzv. „live“ prezentací a konferencí. V prvním ročníku si osvojí detailně možnosti práce s aplikacemi Microsoft Office. Druhý ročník je tematicky zaměřen na výuku programování a znalosti serverového prostředí. „Na zlepšení v dnešní době nezbytných prezentačních dovedností budou studenti pracovat pod vedením vysokoškolských pedagogů,“ řekl radní Slovák.  Po úspěšném absolvování jednotlivých okruhů znalostí a dovedností obdrží žáci certifikáty, které jsou mezinárodně uznávány.

Zlínský kraj se jako jediný v České republice může pochlubit existencí celkem pěti Inovativních Center. Čtyři z nich jsou situovány na středních školách zřizovaných Zlínským krajem. Naleznete je v Otrokovicích, Uherském Brodě, Rožnově pod Radhoštěm a v Kroměříži. Páté centrum sídlí ve Vsetíně na  Soukromé střední škole Kostka, které se stalo dne 6. září 2012 místem setkání zástupců všech Inovativních Center s Josefem Slovákem, zástupci softwarové společnosti a tedy i počátkem  přípravné fáze projektu „STC - Studentské Trenérské Centrum“ .

Mgr. Josef Slovák

místopředseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
člen smírčího výboru
zastupitel
uvolněný krajský radní

Štítky:
školství