22. března 2012

Kormorán působí rybářům velké škody

Jedním ze zásadních témat našich diskusí je kormorán velký a jeho škody způsobované v rybářských revírech a na chovných rybnících. Téma velmi zajímalo i rybáře na valné hromadě Místní organizace Českého rybářského svazu v Přešticích, které jsem se zúčastnil.

      Z titulu své funkce předsedy parlamentního podvýboru, který má ve své působnosti i rybářství, se pravidelně setkávám s představiteli rybářského svazu i zástupci tzv. produkčních rybářů. V našem Plzeňském kraji reprezentovaných Klatovským rybářstvím, a.s. Jedním ze zásadních témat našich diskusí je kormorán velký a jeho škody způsobované v rybářských revírech a na chovných rybnících. Téma velmi zajímalo i rybáře na valné hromadě Místní organizace Českého rybářského svazu v Přešticích, které jsem se zúčastnil.

      Zatímco na chovných rybnících hradí stát škody způsobené kormoránem, tak škody na rybách v rybářských revírech stát odmítá platit s tvrzením, že tyto ryby jsou až do jejich ulovení „věcí ničí“. S tím já osobně nesouhlasím a proto společně s představiteli Českého rybářského svazu hledáme kroky, které pomůžou tento problém řešit. Uživatelé rybářských revírů jsou ve zcela nerovnoprávném postavení, tento postoj je nesprávný a nadále neudržitelný.

      Dovolte mi několik údajů. Rybáři odhadují počty tažných  kormoránů velkých na našem území na více než dvacet tisíc. Škody na rybách v chovných rybnících i rybářských revírech působené kormoránem jsou neúměrně vysoké, odhadují se na zhruba 150 miliónů ročně. V případě některých druhů ryb jsou tyto škody téměř nenahraditelné. Je totiž paradoxem, že jeden chráněný živočich likviduje jiného chráněného živočicha. Tažný a v Čechách nepůvodní kormorán poškozuje populace v ČR chráněných původních druhů ryb, jako například jelce jesena, mníka jednovousého, ale i druhy ryb požívající ochrany podle evropských předpisů – bolena dravého a úhoře.

      V Plzeňském kraji je jedno z největších zimovišť tažných kormoránů v Zábělé u Plzně, ale kormoráni dokázali vylovit ryby i v Úhlavě v Nýrsku a jinde.

      Škody na rybách v rybářských revírech tak jdou k tíži členů rybářských svazů. Regulační mechanismy, vedoucí ke snížení početních stavů kormorána na akceptovatelnou hranici, selhaly. Rybáři samozřejmě nechtějí kormorána zcela vyhubit, ale požadují snížit jeho početní stav na přijatelnou mez.

      Já jsem se zúčastnil mezinárodní konference, kterou pořádal v únoru Český rybářský svaz v Plzni a tam jsem informoval o iniciativě, již jsem připraven realizovat. Nabízím parlamentní půdu mého podvýboru k diskusi a k hledání cesty přijatelné pro rybáře i ostatní zainteresované strany. Za Českomoravskou mysliveckou jednotu, jejímž jsem místopředsedou, jsem slíbil připravenost myslivců na regulaci populací kormorána. Chtěli bychom, aby byl stanoven počet kormoránů přijatelný pro ČR z hlediska udržitelného rozvoje rybářství. Chtěli bychom společně prosadit taková opatření, která umožní lov kormorána se státním příspěvkem. Chceme, aby se problém kormorána řešil i na celoevropské úrovni v rámci připravované evropské legislativy týkající se nepůvodních invazivních druhů, u nichž je nutná regulace.

      Na tom všem budeme spolupracovat jak s našimi zástupci v Evropském parlamentu, tak i příslušnými ministry. Jsem rád, že ministr životního prostředí Tomáš Chalupa je k takové diskusi připraven.

 

Ing.Jiří Papež

místopředseda zemědělského výboru předseda podvýboru pro myslivost, rybářství, včelařství, zahrádkářství, chovatelství a rozvoj venkova

Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

Ing. Jiří Papež

předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
člen vedení poslaneckého klubu PČR