31. října 2012

Kongres musí rozhodnout, že pro rebely není ve straně místo

Ani včera se rebelové nedohodli se zástupci Petra Nečase na daňovém balíčku a poslanci strany už zuří. Začínají otevřeně hovořit o tom, proč se podle nich šestice rebelů bouří. "Všichni víme, že důvodem je VZP. Potřebují zůstat u moci," říká poslankyně ODS Jaroslava Wenigerová.

Jak vypadalo jednání klubu? 

Nijak. Vůbec se nejednalo. Na úvod vystoupil předseda Zbyněk Stanjura, že se s rebely nedohodli. Že diskuse už neprobíhá, protože prostě není o čem diskutovat. Jen jsme se domluvili, že odložíme jednání po kongresu. 

Myslíte, že to něčemu pomůže? 

Doufám. Vždyť tohle už nemůže dál pokračovat. Kongres musí rozhodnout, že pro tyto lidi už není v ODS místo. Oni musí složit funkce a bez nich se pak strana znovu postaví na nohy. Protože teď je skutečně na dně. Na kongresu chceme všichni vystoupit a říct našim kolegům, co se tady ve Sněmovně děje. Ať si uvědomí, jak nás drží v šachu. Vydírají a porušují všechny dohody, které jsme měli. A také jim zdůraznit, že této šestici skutečně nejde o blaho národa. O nějaké jedno procento daňové sazby. 

O co jim tedy jde? 

Vždyť to je naprosto jasné. Všechno začalo dva dny poté, co ministr zdravotnictví Leoš Heger podal trestní oznámení na to, co se děje ve Všeobecné zdravotní pojišťovně. Chtěl omezit vliv Marka Šnajdra a odvolat ředitele VZP Pavla Horáka. Snaží se prostě udržet u moci. Bojí se, že by pro ně vyšetřování nedopadlo dobře. 

Jaké jsou však motivy pana Tluchoře? 

Čistě osobní. On prostě bytostně nesnáší premiéra Petra Nečase. 

PhDr. Jaroslava Wenigerová

členka strany
poslankyně PČR