29. dubna 2024

ČRo: Výpověď bez udání důvodu zajistí flexibilitu trhu práce, říká Jan Skopeček

(ČRo Plus) Ve vládní koalici nastal spor okolo zavedení okamžité výpovědi bez udání důvodu. ODS, TOP 09 a část hnutí STAN takový krok podporují. Podle nich povede ke zvýšení flexibility pracovního trhu a zlepšení podmínek pro zaměstnance i zaměstnavatele. Piráti připouští jednání. Jediní lidovci krok odmítají jako jednostranný a nedostatečně kompenzovaný. Spor vznikl poté, co Ministr Marian Jurečka představil novelu zákoníku práce, v níž možnost snadnějšího propouštění chybí.

Celou debatu s Janem Skopečkem si můžete poslechnout na ČRo Plus.

„Novela, připravována na ministerstvu práce a sociálních věcí, obsahuje celou řadu změn, které by měly vést k větší flexibilitě zákoníku práce. Bez toho, aby byla schválena výpověď bez udání důvodů, nebude zvýšení flexibility dostatečné,“ domnívá se místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček.

Hlavním problémem podle něj je, že legislativa přestala odpovídat potřebám subjektů na pracovním trhu. „Máme zákoník práce z 60. let. Pro moderní ekonomiku skutečně potřebujeme výraznější změnu než tu, která by nastala ve chvíli, kdy by výpověď bez udání důvodu nebyla,“ dodává Skopeček.

Lidem dotčeným výpovědí bez důvodu by měl pomoct sociální systém státu. „V České republice existuje záchranná sociální síť, která umí pomoci těm, kteří jsou propuštěni. Ta bude aktivována i ve chvíli, kdy by došlo k výpovědi bez udání důvodu,“ slibuje Skopeček.

Změna podle něj rozhýbe pracovní trh, přinese zaměstnancům nové příležitosti a namotivuje firmy přijímat více lidí.

Obavy z odchodů ze zaměstnání a závislosti na podporách ale podle Skopečka nejsou na místě. „Dneska na trhu práce chybí zaměstnanci jak kvalifikovaní, tak nekvalifikovaní. Představa, že po schválení výpovědi bez udání důvodu nastanou nějaká masivní propouštění ze strany zaměstnavatelů, je úplně absurdní a nepravdivá,“ brání chystané změny.

Podle Skopečka je starost o nezaměstnané povinností státu a přenášení odpovědnosti na zaměstnavatele by ekonomiku ještě více omezilo.

„Nemůžeme chtít po zaměstnavateli, aby dlouhodobě platil zaměstnance, který mu nevytváří protihodnotu. Je na státu, aby takového člověka zajistil,“ vysvětluje Skopeček. „Znovu říkám, že máme sociální síť natolik vybavenou, že takové lidi zachytí. A pokud ne, tak se bavme o tom, jak ji vylepšit.“

Užitečným nástrojem by podle něj mohla být například podpora částečných úvazků.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS
předseda ODS Hořovice