15. dubna 2014

Poslanecký den v Třebíči a Jemnici (fotoreportáž)

Pátek 11. dubna 2014 věnoval poslanec Ivo Strejček Třebíčsku, jednalo se pravděpodobně o poslední poslanecký den jeho končícího mandátu. Program poslaneckého dne připravil předseda MS ODS Třebíč Martin Hladík.

Prvním bodem programu o půl deváté byla návštěva firmy CAPU, třebíčského výrobce pletených čepic, šál a rukavic.  S výrobou a historií úspěšné rodinné firmy jej seznámil majitel pan Michal Uhlíř.  Rodina Uhlířů začínala s výrobou doma a do budoucna uvažuje se stavbou vlastního závodu pro který, jak se svěřil majitel, je těžké najít v Třebíči vhodné pozemky. Firma velkou část své výroby vyváží na západoevropské trhy a pana poslance velmi potěšilo i překvapilo tvrzení, že pro firmu CAPU nejsou čínští výrobci konkurencí. Předností firmy je flexibilita, rychlost a kvalita, které asijská konkurence není schopna nabídnout.

Dopolední program pokračoval besedou se studenty Gymnázia Třebíč. Studenti dostali od pana poslance tradiční test, 14 otázek vyzkoušelo studenty (mimo jiné) ze znalostí cizích jazyků (poprvé měli studenti jednu otázku odpovědět v cizím jazyku), české i evropské historie a znalostí Evropské unie. Studenti si také jednou zahlasovali - jako poslanci,  a to v otázce, zda by souhlasili s přijetím společné měny eura do 5 let, drtivá většina hlasovala proti přijetí. Na závěr besedy dostal poslanec od jednoho studenta zásadní otázku, zda ustojí EU krizi eura a jaká je vůbec její budoucnost?  Poslanec ocenil zájem a znalosti studentů.

Odpoledne Martin Hladík seznamoval pana poslance s třebíčskými aktuálními tématy a problémy a také si ty nejdůležitější jeli na místo prohlédnout. 

Připravený program poslance končil v Jemnici, kde se setkal se starostou města Miloslavem Nevěčným a členy místní ODS. Spolu prodiskutovali komunální záležitosti, problémy samosprávy, ale také současnou složitou mezinárodní i domácí politickou situaci.

Stanislav Cejpek
vedoucí kanceláře europoslance