31. srpna 2012

Doufám, že hořičtí studenti nezapomněli!

Na střední školy v Královéhradeckém kraji nastoupí na začátku letošního školního roku podle údajů krajského úřadu asi šest tisíc nově přijatých studentů. To je zhruba stejně jako vloni: dlouholetý prudký úbytek studentů by se tak letos měl podle krajských úředníků zastavit.

Z demografického hlediska počet studentů středních škol neustále klesá. Demografická křivka se má začít zvedat až od roku 2017. Středoškoláků je dnes tak málo, že v pohodě vystudují i ti, kteří na to nemají. Na střední školy se už téměř nedělají přijímací zkoušky formou testů jako dříve. Dnes jsou studenti z větší části přijímáni pouze podle průměrů známek. Na některých školách se tedy snižují nároky na studenty.
Optimalizace středoškolského školství je podle mého názoru důležitá z hlediska nutnosti úspor a šetření. Ke správné optimalizaci středních škol by se měla sledovat plná kapacita a rozmístění škol v Královéhradeckém kraji, počty absolventů jednotlivých škol, jejich uplatnění na trhu práce, počty škol se stejnými obory vzdělání. Důležité je sledovat i demografický vývoj.
Optimalizace musí být prováděna i s ohledem na oborovou nabídku škol jiných zřizovatelů než Královéhradecký kraj. Každé šetření a optimalizace školství v určitém místě je nepopulární krok, který by se měl důkladně a zodpovědně projednávat v daném místě.
K optimalizaci škol by mohly sloužit i výsledky státních maturit, které loni bohužel nebyly u všech škol zveřejněny.
V současné době studuji ekonomiku a veřejnou správu na fakultě ekonomicko-správní v Pardubicích. Před třemi roky jsem odmaturoval na Obchodní akademii v Hořicích, která dnes nese název: Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola Hořice. V Hořicích proběhla restrukturalizace školství, kdy od 1. srpna 2011 byly sloučeny tři hořické školy a to již zmíněná Obchodní akademie Hořice, Vyšší odborná škola rozvoje venkova a Střední zemědělská škola Hořice, Gymnázium a střední odborná škola.
Krajská rada v říjnu 2010 rozhodla o zrušení čtyřletého gymnázia. Toto rozhodnutí kraje se nelíbilo řediteli školy, studentům i občanům. Studenti zvali hejtmana Lubomíra France na demonstraci, která proběhla 17. listopadu 2010, ten však pozvání odmítl a tak se studenti museli vydat za ním na jednání krajského zastupitelstva, kde návrh na sloučení škol prošel o jeden hlas. Studenti, kteří se tohoto jednání (2. 12. 2010) zúčastnili, nakonec vzkázali hejtmanovi Francovi „Tak za dva roky u voleb!" Volby jsou za dveřmi, tak doufám, že studenti nezapomněli.
Podobné problémy mělo i Gymnázium v Náchodě, jeho řediteli ale po dohodě s náchodským starostou hejtman Franc přislíbil vyjmutí z optimalizace. Hořický starosta Ivan Doležal (ODS) však nebyl sociální demokrat jako jeho náchodský protějšek.

Tomáš Petřík,
student Univerzity Pardubice (bydliště Dvůr Králové)

Tomáš Petřík

člen místní rady
člen oblastní rady