7. dubna 2015

Krajský zastupitel Ing. Miloslav Plass rezignuje na funkci v dozorčí radě Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje

Tisková zpráva

Janou Třešňákovou (ČSSD), radní zodpovědnou za zdravotnictví, byl předložen návrh na usnesení, kterým ruší předchozí usnesení, na základě kterého měla připravit fúzi krajských nemocnic. Dalším úkolem měla být další práce na koncepci zdravotnictví v Královéhradeckém kraji.

Tomuto kurioznímu kroku předcházel výběr představenstva Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje. Byla provedena restrukturalizace řídící struktury, vykázáno lepší hospodaření nemocnic a personálně obměněno představenstvo krajských nemocnic. Po intervenci komunistů byla fúze zastavena. Do předsednictva dozorčí rady holdingu byl dosazen neúspěšný kandidát na předsedu představenstva holdingu MUDr. Trpák. Tato situace nahrává do karet komunistům a posilují odbory v nemocnicích. ,,Je naprosto nepřijatelné aby odborová organizace, která má jasně danou svou úlohu při hájení zájmů a práv zaměstnanců, zasahovala do přímého řízení nemocnic a manažerských rozhodnutí, bez osobní odpovědnosti a základní znalosti řídících mechanizmů. To se v současné době děje v krajských nemocnicích,” hodnotí vzniklou situaci Ing. Miloslav Plass (ODS). 

Dosavadní předseda představenstva holdingu MUDr. Skřivánek byl donucen k rezignaci. Tímto krokem byly fakticky zastaveny všechny transformační kroky. Na vzniklou situaci reaguje rezignací v dozorčí radě holdingu i krajský zastupitel Ing. Miloslav Plass. Celou situaci hodnotí slovy: ,,V současné situaci jsem v dozorčí radě pouze v roli statisty, který pouze kritizuje současný neutěšený stav a je vždy přehlasován komunisty a socialisty. Za této situace se odmítám podílet na návratu krajského zdravotnictví do starých kolejí a legitimizovat lobingem nemocnic řízenou práci dozorčí rady, která zjevně nehájí zájmy zřizovatele tzn. Královéhradeckého kraje“. 

Usnesení nebylo přijato, ale pouze pro dvě prázdná místa v lavicích komunistů a socialistů. “Vypadá to, že radní Třešňáková si raději svěřený úkol sama zruší, než aby se alespoň pokusila o nějakou koncepční práci,” dodává Plass.

Ing. Miloslav Plass

předseda místního sdružení
krajský zastupitel