29. října 2012

I naší chybou se komunisté dostali do vedení kraje

"Je smutné, že se po 23 letech vracejí komunisté do vedení kraje. Ale toto rozhodnutí ČSSD jsem očekával. I naší chybou je, že jsme návratu komunistů nedokázali zabránit. Nesvaluji to jen na ČSSD, která jim otevřela dveře."

O víkendu začala ČSSD s komunisty jednat o koalici. Občanští demokraté tak další čtyři roky stráví v opozici. Vaším cílem ale byl návrat do vedení kraje. 

Je smutné, že se po 23 letech vracejí komunisté do vedení kraje. Ale toto rozhodnutí ČSSD jsem očekával. I naší chybou je, že jsme návratu komunistů nedokázali zabránit. Nesvaluji to jen na ČSSD, která jim otevřela dveře. 

Jak si představujete svou opoziční roli? 

Největší rozdíl proti minulému období vidím v tom, že už nebudeme sami. V opozici jsme byli čtyři roky s KSČM, ovšem ta obsadila místa tří uvolněných předsedů výborů zastupitelstva. Bývalá koalice tak vládla s jejich tichou podporou. 

Hlasitým opozičním zastupitelem byl ještě senátor Dryml. 

Ano, to byl velmi aktivní opoziční zastupitel, ale toho už nyní mít nebudeme. Zato budeme mít velice schopné partnery. V ostatních opozičních klubech je řada zkušených osobností, které již mají s politikou zkušenosti. Myslím, že opozice nemusí jenom bořit. Ale musí dávat pozor na chyby vedení kraje. 

Podepsala se na volebním neúspěchu pravice i její relativně velká roztříštěnost? 

Ano, roztříštěností pravice hodně ztratila. Hlavně ale pravicoví voliči k volbám ani nepřišli. 

Vytvoříte stínovou radu jako před čtyřmi lety? 

Nemyslím. Mám pocit, že jde o něco umělého. Původně jsme mysleli, že stínová rada přitáhne pozornost veřejnosti. Měli jsme webové stránky, snažili se pořádat tematické semináře. Ale nefungovalo to. Ale opět říkám, nechceme být destruktivní opozice, spadnout do drymlovské pozice a napadat vše. Kritizovat budeme tam, kde to má smysl. 

Budete nárokovat post předsedy některého z výborů zastupitelstva? 

Myslím si, že vedení kontrolního výboru náleží nejsilnějšímu opozičnímu subjektu, tedy Koalici pro Královéhradecký kraj. Pokud se vedení kraje rozhodne tento post opozici přepustit. My křeslo žádného uvolněného předsedy nechceme. 

Bc. Miloslav Plass

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
krajský zastupitel