11. října 2012

Miloslav Plass. Rozhovor s kandidátem č. 1

V komunální politice nejste žádným nováčkem, zmiňme například funkci starosty Špindlerova Mlýna, pracoval jste jako náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje, atd. Nyní jste lídrem kandidátky ODS do krajských voleb, co to pro Vás znamená?

V první řadě je to spoluzodpovědnost za výsledek krajských voleb ODS, což znamená pracovat s kvalitním týmem. Jedná se o zkušené lidi, kteří dlouhodobě působí v komunální politice. A to na krajské či obecní úrovni. Náš volební program je srozumitelný, konkrétní a v celé šíři řeší problematiku Královéhradeckého kraje.

Jak byste zhodnotil své dosavadní působení v roli krajského zastupitele? Měla Vaše opozice šanci zasáhnout do rozhodování zastupitelstva, ovlivnit jednání ve výborech, komisích či v dalších funkcích spojených s krajským úřadem?

Jako opoziční zastupitelé jsme nebyli ani ve vedení výborů, zkrátka nikdo z nás nebyl v pozicích, kde bychom měli zodpovědnost za zásadní rozhodování. Naše odpovědnost a práce spočívala a spočívá v tom, že jsme se snažili prosazovat kroky, které jsme nastartovali před pěti lety, kdy byla v čele kraje ODS. To se nám částečně dařilo i naopak. Je to pochopitelné, protože současné vedení má jiné priority a má i jiné názory na to, co by se mělo v jednotlivých rezortech realizovat. Opoziční práce je velice složitá a naši zastupitelé se musí v dané problematice dobře orientovat, aby dokázali nejen poukazovat na chyby, ale také argumentovat a vysvětlovat, jak by se mnohé věci daly dělat lépe. V čem by měl být postup jiný než podle stávajícího vedení kraje.

Volební kampaň je za dveřmi, nebo již probíhá… Jaká podle Vás bude?

Předvolební kampaň je velice důležitá, i když v podstatě probíhá permanentně. Každý z nás si svoji kampaň zahájí již v momentě, kdy se začíná pohybovat v komunální politice. Tím, jak se chová, jak dokáže vysvětlit své názory, jak přistupuje k řešení problémů. Nikdo z nás není schopen změnit mínění veřejnosti pár týdnů před volbami. To znamená, že je třeba neustále s lidmi hovořit, vysvětlovat politiku ODS a upozorňovat na krajská témata. Hledat způsoby řešení problémů, které lidi v regionu trápí. V předvolebním klání rozhodně nebudeme útočit na své „soupeře“. Budeme hledat řešení pro kraj, pro jeho rozvoj, pro jeho prosperitu. Nemíníme otevírat stará témata a vytahovat chyby „soupeřů“. Naopak, chceme hledat to, co nás spojuje s ostatními stranami, a pomocí hlasů voličů budeme hledat shodu v tom, jakým způsobem bychom měli zajistit rozvoj kraje, tzn. „Harmonický, vyvážený a udržitelný rozvoj kraje“.

Osm let jste byl předsedou sociální komise Asociace krajů České republiky a členem Rady vlády pro neziskové organizace, dále jste působil a stále působíte ve výborech a komisích, v nichž jste se věnoval sociální oblasti. Sociální politika je Vám tedy blízká, zaměříte se v kampani především na toto téma?

Sociální politika je samozřejmě věc, která mě baví a ve které jsem působil již delší dobu. Ale kraj má celou řadu funkcí a ty musí být propojeny, musí spolu komunikovat. Činnost kraje a krajské samosprávy musí koordinovat jednotlivé rezorty, protože vše souvisí se vším. Ať už to je školství, zdravotnictví, doprava, bezpečnost či sociální oblast. Je nezbytně nutné vytvořit komunikační mosty! Existuje celá řada strategií na úrovni kraje a ty strategie spolu musí komunikovat, to znamená - musí být propojovány tak, aby kraj fungoval jako celek v jednotlivých funkcích.

Co považujte za úspěšné kroky a jaké jsou Vaše priority i v dalších oblastech?

Mezi své největší profesní úspěchy řadím nastartování řady zajímavých projektů, jako například stabilizaci sítě sociálních služeb a rozvoj systému komunitního plánování v sociálních službách. Realizovala se řada investic do rozvoje infrastruktury sociálních služeb. Za své další priority považuji pokračování v transformaci zdravotnictví, chci rovněž cíleně dbát na údržbu komunikací v celém kraji. Přál by si, aby byly jednotlivé zásadní kroky, které se týkají například dopravy, zdravotnictví, školství a dalších oblastí, lépe diskutovány s veřejností.

Zmínil jste několik důležitých oblastí, na které má významný vliv i kraj. Jaký je váš pohled na regionální rozvoj Královéhradeckého kraje a projekty financované za pomoci evropských fondů?

Problematika regionálního rozvoje každého kraje je úzce propojena se strukturální politikou. Vyrovnávání disparit mezi evropskými regiony je hlavním cílem politiky Evropské unie. Do rozvojových projektů jsou směřovány peníze z evropských fondů a my můžeme s odstupem času a za pomoci statistických údajů hodnotit do jaké míry byl Královéhradecký kraj, města a obce na jeho území úspěšní, nebo neúspěšní v realizaci rozvojových projektů za pomoci evropských peněz. Musíme však ukázat nejen na úspěšné projekty, ale také se nevyhýbat řadě problémů, které stojí v cestě jejich realizaci. Ty pak následně také musíme umět řešit a hlavně pomáhat obcím, které se ne vždy vlastní vinou, ale kvůli byrokratickým postupům, do těchto problémů dostaly, a ne je v tom nechat „utopit“.

Zaměřme se krátce také na rezort školství, neboť Královéhradecký kraj má „pod sebou“ vzdělavatelská zařízení na úrovni středního školství. Jste s plněním jeho úlohy ve vztahu ke školám spokojen?

Nejsem spokojen, kraj plní úlohu zřizovatele středního, učňovského a speciálního školství nedostatečně a plýtvá penězi, kterých ve školství i tak není nazbyt. Stejně jako v ostatních krajích bude i u nás nepochybně pokračovat optimalizace sítě škol. Naším cílem je poskytnout občanům kraje co nejkvalitnější vzdělávací nabídku. Chceme vynakládat investice do škol, které dlouhodobě vykazují výborné výsledky. Zároveň považujeme za správné podpořit i školy, které nejsou zcela naplněné. V žádném případě nepřistoupíme na bezduché slučování škol se zcela odlišnými obory a jsme připraveni podpořit školy, jejichž absolventi jsou žádaní na trhu práce a je jich nedostatek. Jako příklad nehospodárnosti současného vedení kraje uvedu příklad, kdy 11 km od nově zainvestovaného centra odborného vzdělávání v Nové Pace skomírá odborné učiliště s ročními náklady 17 milionu korun. Tyto peníze samozřejmě pak musí chybět učitelům v ostatních školách.

Vašimi koníčky jsou mimo jiné i turistika a cykloturistika. Za svými toulkami přírodou se vydáváte v naší české kotlině nebo jsou středem Vašeho zájmu oblasti mimo naše území, případně ve vyšších nadmořských výškách?

Snažím se především poznávat naši republiku. I když jsem přesvědčen, že místo, kam se vypravím, znám, sáhnu po turistické mapě a téměř vždy najdu místo nebo trasu, kde jsem ještě nebyl. Mám rád hory, a tak se rád podívám i do vyšších kopců. V loňském roce jsem si splnil jeden ze svých snů a strávil skoro měsíc v Nepálu. Letos jsem pro změnu zrealizoval cyklistickou výpravu po Českých horách. Cestování v přírodě, na kole, pěšky, na lyžích je mým velkým koníčkem. Baví mě poznávat nová místa a rád se vracím tam, kde se mi líbí.

Máte nějaký svůj vzor osobnosti, která Vás mohla ve Vašem životě ovlivnit?

Jedna z mých chyb je, že nemám přirozený respekt k autoritám. Měl jsem možnost i díky svému působení v politice poznat řadu známých osobností, jejich dobré povahové rysy, schopnosti, ale i chyby a slabosti. Vážím si konkrétních lidských vlastností jako je odvaha, čestnost, laskavost, moudrost a vím, že je mohu najít u člověka, se kterým se potkávám v práci, na túře, v rodině. Také je má určitě i mnoho uznávaných osobností, které se jako vzory nabízejí. V životě mě nejvíce ovlivnili rodiče a prarodiče, a to i navzdory tomu, že zcela jistě nemohou být ve všem vzorem.

 

 

Bc. Miloslav Plass

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
krajský zastupitel