3. srpna 2022

Podáváme pomocnou ruku tam, kde je to potřeba

V oblasti plánování sociálních služeb již dlouhodobě používáme metodu tzv. komunitního plánování. Tedy schůzky zástupců města, poskytovatelů sociálních služeb i samotných klientů nebo potenciálních klientů sociálních služeb. Sledujeme potřeby našich obyvatel a plánujeme kapacity služeb tak, abychom se mohli postarat o ty nejpotřebnější. Co by však bylo samotné plánování bez návazného financování. Jablonec je v Libereckém kraji příkladem dobré praxe, jak plánování s financováním propojit.

Jako průkopníci zavádíme systém víceletého financování poskytovatelů sociálních služeb, aby byl předvídatelný a poskytovatelé měli možnost lépe plánovat a rozvíjet své služby pro naše občany.

Uvědomujeme si, jak důležité je povolání pracovníků v sociálních službách. Nejen při pandemii se ukázalo, že bez péče v sociálních službách by byla zátěž zdravotnického systému mnohem vyšší.

Město Jablonec spolu s Diakonií začalo již před deseti lety udělovat ocenění pracovníkům, kteří se profesionálně, s velkým nasazením a empatií starají o naše nejkřehčí obyvatele – o seniory. Ať již přímo v domácnostech, nebo v pobytových zařízeních. Titul „Jablonecká pečovatelka“ si za deset let předávání ocenění odneslo již na sedmdesát žen a dokonce i dva muži. Každoročním oceněním zvyšujeme prestiž tohoto náročného povolání.

Dlouhodobě podporujeme péči o potřebné především v domácím prostředí. Také proto bychom chtěli podpořit navýšení míst v odlehčovacích pobytových službách. Aby si domácí pečující mohli na pár týdnů v roce odpočinout.

V Jablonci nezapomínáme ani na aktivní seniory nebo osoby se zdravotním znevýhodněním. Ze široké nabídky volnočasových aktivit si může vybrat každý, kdo se chce zapojit.

Podáváme pomocnou ruku i tam, kde se rodina potýká se závislostmi, s dlouhodobou nezaměstnaností, dluhy či nedostatečným bydlením. Podporujeme organizace, které tyto osoby aktivizují a nabízejí zařazení do společnosti. Chráníme tak i okolní společnost.

Jako zaměstnavatel nabízíme i práci pro dlouhodobě nezaměstnané. V udržování pracovních návyků, každodenních povinnostech, vidíme velký potenciál.

Michaela Albrechtová, kandidátka č. 3

Více než 17 let působí v sociálních službách. Od r. 2007 je úspěšnou ředitelkou jabloneckého střediska Diakonie ČCE, které poskytuje pečovatelské služby, nízkoprahová centra a sociálně aktivizační služby. Zastupitelkou města je od roku 2018.