19. září 2013

Myslím, že náš volební program v oblasti školství a vzdělání je sexy. Proč? Čím?

Zamyšlení ředitele základní školy ze Žďáru nad Sázavou nad volebním programem ODS pro školství.

Představoval ho štramák, který navíc ví, o čem mluví.

Profesor Petr Fiala se osvědčil jako rektor i ministr, je uznávanou osobností, dokáže komunikovat. To vám potvrdíme s Janou Fischerovou, která je naším lídrem za Vysočinu, protože naše připomínky byly slyšet a pomohly argumentaci během představování programu na tiskové konferenci.

Čím dále zaujme?

Nepomůže nám žádná další reforma, ani žádný další nevyzkoušený experiment, ani líbivá předvolební opatření a zázračný nápad. Naopak, chceme zastavit experimentování s našimi dětmi a s našimi školami. Podmínkou je, aby žák v mateřské, základní, střední i na vysoké škole dostával stejné prostředky od státu, bez ohledu na region, ve kterém žije, což se dnes neděje.

Chceme zajistit svobodu volby zvolit si správnou vzdělávací cestu. To na začátku znamená zajistit dostupné předškolní vzdělávání všem těm, kteří ho chtějí, ať v tradičních školkách, v dětských skupinách, ve firemních nebo lesních školkách. Samozřejmě nabídnout i možnost zůstat doma s dětmi všem těm, kteří takovouto volbu svobodně chtějí udělat.

Školy musejí mít možnosti přistupovat individuálně ke každému dítěti a pomoci mu rozvíjet jeho talent. Stát proto má zajistit, aby měly děti na startovní čáře srovnatelné podmínky a mohly prokazovat svoji schopnosti.

Všespásným řešením pro terciární vzdělávání není školné. Nejprve se musíme soustředit na to, aby platili ti, kteří studují navíc. Chceme provést revizi poplatků, které už nyní na VŠ existují tak, aby platili ti, kteří se studiu dostatečně nevěnují a studují bezdůvodně nad řádnou dobu studia. Naopak ti, kteří zvládnou školu ve standardní době a zvlášť talentovaní studenti, by měli být zvýhodněni.

ODS chce pro všechny typy škol stejné peníze za stejně kvalitní služby. Veřejné, soukromé, církevní, mateřské, základní i střední školy by od státu měly dostávat stejný příspěvek za stejně kvalitní službu, kterou ve vzdělávání poskytují.

Sexy také znamená přitažlivé a žádoucí. A já náš program v oblasti vzdělávání za takový považuji.

Jaroslav Ptáček, ředitel ZŠ ve Žďáru nad Sázavou
www.jptacek.eu

PaedDr. Jaroslav Ptáček

kandidát do PS PČR ze Žďáru nad Sázavou