23. září 2012

Ve stínu nebo mobilizace?

Nemám rád silná slova o mobilizaci a ani prázdné deklarace. Ale včera jsem byl ve žďárském kině na úžasném novém českém filmu s Ivanem Trojanem, který se jmenuje Ve stínu. Je to příběh o přátelství a odvaze, o drsném, mrazivém a bezohledném přístupu komunistické moci.

Odehrává se v roce 1953. Neexistuje obhajoba, neexistuje svobodný tisk. KSČ vyhlašuje měnovou reformu. Národní katastrofa pro občany, označovaná jako jedna z největších loupeží v novodobých dějinách Evropy. V hledišti nás nebylo moc, ale tiše jsme se rozcházeli až po posledním titulku, neschopni  slov.

Během cesty domů míjíme vitrínu KSČM s tímto textem – „Tatínku, jací byli komunisti, rudí nebo červení? Zlatí, chlapče, zlatí.“  Tak to je tedy síla. Opravdu se chceme vrátit do doby, kdy jsme se báli, neexistovala svoboda a lidé byli likvidováni? Víte, všechny nás štvou každodenní zprávy (mimochodem v naprosto svobodném a necenzurovaném tisku) o lumpárnách. Ale kdo nečte bulvár, tak se setkává i s příběhy o optimismu, úspěších, vzájemné pomoci i společných radostech, kdy se něco podařilo. I o tom, že se konečně daří alespoň některé lumpárny odhalit a potrestat.

Chci jenom říci, že kraj Vysočina za hejtmana Vystrčila fungoval bez problémů, bez dluhů a jediného skandálu, bez spolupráce s komunisty. Což se o uplynulých 4 letech říci nedá. A naše kandidátka ODS v čele s Otou Bencem vám nabízí jedinou možnost - navázat na úspěšné období hejtmana Vystrčila. Proto mobilizujeme a nechceme být ve stínu. 

PaedDr. Jaroslav Ptáček

místopředseda místního sdružení
člen oblastní rady
neuvolněný radní