8. října 2012

Pro koho vlastně projekt VTP děláme?

Přestavbu jezuitské koleje na Valdštejnův vědeckotechnický park (VTP) odsouhlasilo v září jičínské zastupitelstvo těsnou většinou jednoho hlasu. Já jsem ale pro tuto variantu ruku nezvedl. Největší projekt za poslední roky nemá dostatečnou podporu v zastupitelstvu napříč politickým spektrem, není o něj zájem mezi místními firmami a občané města ho nechtějí. To jsou hlavní důvody, které mě vedly k odmítnutí, přestože město již od roku 2003 hledá vhodný dotační titul. Dlouhodobě jsme pracovali na projektu Valdštejnovy  eurouniverzity,  střediska vzdělávání pro celý region,  kde by byly soustředěny aktivity např. stávající pracoviště vysokých škol v Jičíně,  základní umělecká škola, projekty celoživotního vzdělávání a další kulturně společenské aktivity. Bohužel jsme ale na tuto variantu vhodný dotační titul nenašli.

 

 

Odhad  stavebních nákladů na VTP je300 mil. Kč, bez DPH. Spoluúčast města tedy jenom při opravě bude zhruba75 mil. Kč. Dále DPH není součástí uznatelných nákladů a zatím nemáme kvalifikovaný názor odborníka, že si ji dokážeme odečíst - tedy další riziko:60 mil. Kč DPH. Pokud budovu opravíme pro účely VTP, měli bychom sice dostat 75 % uznatelných nákladů, ale tím výčet veškerých pozitiv končí.

 

Musíme si uvědomit, že nestavíme na zelené louce, ale opravujeme historickou kulturní památku, což se může výrazně prodražit. Vícenáklady pak samozřejmě ponese celé město. Další aspekt, který mě vedl k tomu, že jsem s touto akcí nesouhlasil, je podmínka projektu - doba udržitelnosti 10  let. Znamená to tedy, že po tuto dobu zde bude muset fungovat VTP a nebude možné objekt využít tak, jak by si představovalo město a jeho občané. Připočteme-li k tomu tři roky výstavby, znamená to, že teprve za 13 let bude moci  město využít objekt podle svých představ. Pokud  po tuto dobu nebude VTP fungovat dle zadaného projektu,  město musí dotaci  vrátit!  Dnes firmy nevědí, co bude zítra, natož aby se zavazovaly, že budou v tomto objektu fungovat ještě za 13 let!

 

Dále není projektová dokumentace, stavební povolení či tendrová dokumentace. Nikdo dnes v podstatě neví, kolik celková rekonstrukce vlastně bude stát. Neexistuje ani kvalifikovaný odhad provozních nákladů, které  bude město muset vynaložit každý rok na provoz VTP. Na zastupitelstvu byla předložena ekonomická analýza, kterou připravili dva zastupitelé bez jakékoliv znalosti ekonomiky. Odhaduje se, že roční ztráta bude 2 -10 mil. Kč, což znamená  20 -100 mil. Kč za deset let provozu. Neznám nikoho, kdo by  se  ve své vlastní firmě rozhodoval na základě takovéhoto podkladu.

 

To ale není všechno, město bude muset zřídit vlastní novou organizaci a zajistit si  kvalifikovaný management, který bude muset také dobře zaplatit, aby ztráta byla co nejnižší.

 

Vrátím se ještě krátce k projektu, v těchto dnech totiž vyvstal další problém, který se týká  projektové dokumentace. Rada města vlastní studii, kterou před časem vypracovala  za 3,8 milionu Kč firma HŠH architekti. Projekt se však  od té doby vyvinul a je otázkou, jestli je možné studii od HŠH použít, či vypsat nové výběrové řízení. Vše se nyní točí kolem toho, jestli se na projektovou dokumentaci od firmy HŠH vztahují autorská práva, či nikoliv. Pokud ano, nebude zřejmě podle některých radních nutné vypsat nový tendr  na projektovou dokumentaci, ale bude možno zakázku přidělit přímo firmě  HŠH a to bez výběrového řízení.  Nevystaví se tím ale město problémům kvůli nevypsání výběrového řízení? V krátké době už podruhé budeme přidělovat zakázku jediné firmě, tak to tady ještě nebylo. Někteří radní proto zvažují vypsat zcela nový konkurs, což znamená téměř půlroční ztrátu času. Rekonstrukce přitom musí podle podmínek projektu skončit nejpozději v polovině roku 2015. V každém případě bude celá tato nesmírně náročná akce realizována pod obrovským časovým tlakem, což může negativně celý projekt ovlivnit.

 

Co je však nejpodstatnější,  jičínské firmy o projekt Valdštejnova vědeckotechnického parku neprojevily zájem!  Projekt  nemá ani podporu občanů, ti mají dnes zcela jiné priority a obávají se toho, že díky spoluúčasti města a každoročním provozním výdajům nebudou řešeny důležitější věci, jako jsou třeba opravy chodníků, provoz  škol či zřízení nových  školek, rozvoj sociální oblasti atd.

 

Ptám se tedy, pro koho vlastně tento projekt děláme? Nechci však pouze kritizovat a upozorňovat na obrovské riziko, ale rovněž nabízím jinou alternativu. Tou je v dalším programovacím období pomocí vhodného dotačního titulu postupně opravit objekt dle potřeb města, aby byl ihned k dispozici pro naše občany a instituce a nemuselo se čekat dlouhých 13 let. Už jenom naše spoluúčast bez budoucí dotace (75 mil. případně +60 mil. Kč DPH) může pomoci opravit výraznou část objektu - například pro základní uměleckou školu. Objekt není v ideálním stavu, ale několik dalších let se rozhodně situace zásadně nezhorší, a tak není proč spěchat za každou cenu.

 

Závěrem dodávám, že největším nebezpečím tohoto projektu je současná politická situace v Jičíně, která je sice nyní relativně stabilizovaná, ale zítra může být vše jinak. Zastupitelstvo je dlouhodobě rozděleno na dvě zhruba stejné skupiny, o čemž svědčí i fakt, že projekt byl podpořen 11 zastupiteli, tedy jeden jediný hlas rozhodl. Osobně se domnívám, že projekt, který je největší v posledních letech v Jičíně, by měl mít širokou podporu napříč politickým spektrem. Současná situace v zastupitelstvu ale výrazně zvyšuje celkové riziko úspěšnosti projektu.

Ing. Martin Puš

předseda místního sdružení
člen oblastní rady
místopředseda regionálního sdružení