1. října 2012

Zimní stadión v nominaci na Stavbu roku 2012

Máme naději, že od října by se v loňském roce zrekonstruovaný a zastřešený zimní stadión v Jičíně mohl pyšnit titulem Stavba roku 2012. Jsem velice rád, že objekt za 90 miliónů korun soutěží v krajském kole s desítkou konkurentů. Už při slavnostním otevírání se bývalí reprezentanti Martinec a Šťastný velmi pochvalně vyjadřovali o tomto počinu. Případné ocenění by bylo poděkováním všem, kteří se na této akci podíleli. I pokud neuspějeme, již samotná nominace svědčí o tom, že máme v Jičíně další nádhernou

Tuto stavbu hodnotí architekti a stavební inženýři nejen z pohledu originality, ale také například  praktičnosti nebo úspornosti. Originalitu zimního stadiónu představuje především střecha v podobě obrácené lodi.

Vzhledem k tomu, že jsem ještě coby starosta Jičína stál u počátku rekonstrukce tohoto sportovního stánku,  rád bych se zmínil o některých aspektech stavby. Přestavbu starého stadionu zahájila v září 2010 společnost VCES a.s..  Autorem architektonického návrhu rekonstrukce zimního stadionu byl Ing. Arch. Miloš Mlejnek (BFB studio s.r.o. Praha) a generálním projektantem Ing. Pavel Bejček (BBD s.r.o. Praha). Stavba v hodnotě více než 90 milionů Kč zahrnovala novou budovu se šatnami, sociálním zázemím a restaurací, tribunu s kapacitou 1000 míst a již zmíněné zajímavé zastřešení.  Bylo zde také  vybudováno nové parkoviště, úpravami prošla i celá technologie včetně  ledové plochy. Důležitou součástí haly je také její zabezpečení, o které se stará jedna stacionární a jedna otočná kamera, obě jsou napojeny na Městskou policii.

Kvalitní zázemí umožňuje místním hokejistům opět hrát na vysoké úrovni a vychovávat nové nadějné sportovce. Nový stadion však neslouží pouze hokejovému oddílu Jičína, ale také neregistrovaným hokejistům z Jičínska, školám a veřejnosti. Mimo hlavní sezónu je  možné areál stadionu využít například pro hokejbal nebo tenis, počítalo se také s jeho využitím v rámci kulturně společenských akcí.

Ohlasy na nutnost přestavby nezastřešeného sportoviště se objevovaly už daleko dříve, proto si rekonstrukci zimního stadionu dalo město jako jednu ze svých priorit. Celá rekonstrukce se uskutečnila v plánovaném termínu a v závěru března  2011  se již konala  veřejná prohlídka stavby zimního stadionu v Jičíně.

Po deseti letech příprav a třinácti měsících práce tak město Jičín získalo moderní zimní stadion  a pokud nám bude přidělen titul Stavba roku 2012, bude to ta největší odměna pro všechny, kteří této investiční akci fandili.

Ing. Martin Puš

předseda místního sdružení
člen oblastní rady
místopředseda regionálního sdružení