8. října 2012

Rozhovor s kandidátem

Od roku 2002 do letošního června, což jsou téměř tři volební období, jste byl starostou města Jičín, Původním povoláním jste ekonom a deset let jsem podnikal. Když se ohlédnete za svojí prací pro město, jste spokojen?
Myslím, že ano. Jičín se výrazně proměnil, k lepšímu. Každý rozumný Jičiňák si uvědomuje, co je za tím práce, kolik stovek projektů se muselo připravit a zrealizovat. A stačilo ještě pár let a největší priority města mohly být dokončeny. Zatímco my jsme se snažili vést město kupředu, druhá strana v zastupitelstvu založila svou činnost na kritice, pomluvách a znepříjemňování naší činnosti. Ale už dávná moudrost říká, že každý řeší to, na co má. Velice si vážím podpory občanů, kteří mi ji vyjadřují i po mém odchodu z funkce starosty. Mnoho lidí mi děkuje za odvedenou práci, která je podle jejich slov v Jičíně vidět na každém kroku.

Proč jste se rozhodl kandidovat?
Doposud jsem vždy kandidoval do krajského zastupitelstva na nevolitelných místech, nyní si po dvaceti letech práce v komunální politice myslím, že bych mohl být skutečně jako krajský zastupitel svému regionu něco platný. Mám zkušenosti nejen z komunální politiky, ale také z podnikání, profese ekonoma se u mě určitě nezapře. Pokud bych byl zvolen do krajského zastupitelstva, rád bych se zapojil do finančního výboru, mám k tomu velice blízko.

Co Vás v poslední době nejvíce potěšilo a naopak co Vás mrzí?
Jak jsem již uvedl, podpora občanů mi dodává síly k další práci pro město Jičín. Co mě naštvalo? Dlouhodobě mi vadí úroveň některých médií a novinářů. Jejich neomalenost, nevzdělanost a potřeba zveřejňovat lživé informace a nepravdy s úmyslem poškodit jednotlivé osoby. Vůbec si ale neuvědomují, že tím znevažují práci mnoha zastupitelů i celé radnice.

Máte nějaké osobní přání?
Přál bych si, aby se situace v Jičíně uklidnila a aby se již konečně začalo pracovat pro občany místo politikaření, které zde již trvá delší dobu. Politická krize v Jičíně trvá od lednového zániku koalice, kdy z ní po aféře s nelegálním monitorováním internetového provozu Technických služeb Jičín ze strany TOP09 právě zmíněná strana vystoupila. Poté došlo k rozpadu městské rady a její kompetence přešly na zastupitelstvo, které se tak scházelo každé dva týdny a projednávalo zhruba 80 bodů. To byl naprosto neúnosný stav.

Na svých webových stránkách jste uvedl, že se obáváte, aby v Jičíně jednou nezvítězil populismus nad rozumnou politikou rozvoje města, čímž by mohlo dojít ke zmaření práce předchozích let. Nyní se k tomu zřejmě schyluje...
Ano, máte bohužel pravdu. Vlastně celé toto volební období již není o práci pro občany, ale o politice a populismu. To mě nesmírně ubíjí. Město, které mělo našlápnuto k obrovskému rozvoji, pravděpodobně promarní svoji historickou příležitost. Zastupitelstvo je rozděleno na dvě části a v tuto chvíli těsně vítězí obrovské ambice a touha po moci těch, kteří založili svoji práci na populismu a kritice všeho, co bylo a všech, kteří za to můžou. V současně době mám ale největší obavu z možnosti zhoršení dosud velmi dobrého životního prostředí v našem městě. Proto jsme vždy jednoznačně byli proti megalomanskému projektu bioplynové stanice v Jičíně a všemi silami chceme této aktivitě zabránit. Nebude to vůbec jednoduché, neboť se jedná o „skvělý byznys" a významní podnikatelé do něho již nainvestovali spoustu financí. Podporu nacházejí i u části zastupitelů.

Jičín je skutečně krásné město a jeho okolí je malebné – je to turisty vyhledávaná destinace. Kam byste nás pozval?
Samozřejmě na pohádkový festival, což je největší akce, která se tradičně koná druhý zářijový týden. V průběhu roku je největším lákadlem Valdštejnská brána, velice oblíbené je muzeum a zejména nová interaktivní expozice Rumcajsův svět. Opravené centrum s nádherným zámeckým parkem pak láká k romantickým procházkám a spousta příjemných hospůdek k posezení s místními specialitami. Pokud bude krásné počasí, pak doporučuji návštěvu moderního koupaliště Kníže, kde si všichni přijdou na své.

Máte nějaký svůj vzor osobnosti – politika, umělce či sportovce?
Mým vzorem je britský politik a spisovatel Sir Winston Leonard Spencer - Churchill , který je považován za jednoho z nejvýznamnějších státníků 20. století. V životě to neměl jednoduché, ale svoje názory si vždy dokázal prosadit. Uznávám také hokejistu Jaromíra Jágra. Kdo četl jeho životopis, ví, o čem mluvím. Nic nedostal zadarmo a svůj úspěch si doslova vydřel. Přitom je stále člověkem, který si na nic nehraje. Vůbec dávám přednost těm, kteří neměli v životě cestu někým prošlapanou. Možná proto, že je to i můj případ.

Když jsme u těch osobností, zmiňte se také o svém přátelství s PhDr. Janem Šolcem, expředsedou Etického fóra ČR a bývalým poradcem prezidenta.
To je již trochu starší historie, dlouho jsme se neviděli. Byl pro mě obrovskou autoritou a musím přiznat i s odstupem let, že výrazně ovlivnil mé názory na svět. Seznámil jsem se s panem Šolcem na jedné z jeho přednášek v Hradci Králové, a protože se mi jeho vystoupení velice líbilo, pozval jsem jej k nám do Jičína mezi mládež. Od té doby trvalo naše přátelství. Když jsme se setkali, bavili jsme se většinou pouze o Jičínu. Vždy mi říkal, že se ani o ničem jiném neumím bavit. Je to prý můj viditelný a rozpoznatelný rys. Potěšil mě také jeho názor, že jsem byl jedním z mála komunálních politiků, kteří svou vizi nevyčerpávají jen záměry a aktivitami správními, politickými a ekonomickými, ale že mám navíc potřebu pozvedat město podněty kulturními. Ocenil také moji vizi, aby se Jičín stal městem tvořivých osobností, hrdých na tu jedinečnou jičínskou minulost.

Z Vaší předchozí odpovědi je patrné, že preferujete oblast vzdělávání...
Ano, je to jedna z mých priorit. Prostředky, které se vloží do výchovy dětí, jsou jednoznačně tou nejlepší investicí. Jen čas může prověřit jejich návratnost a správnou volbu. Etická výchova, výchova příkladem - to jsou oblasti, kam musíme společně napřít pozornost, pokud chceme, aby budoucí generace neztratily pojem o základních hodnotách. Další mojí velkou snahou je postarat se o ty, kterým již nestačí síly nebo v životě neměli takové štěstí. Tady má společnost velké rezervy a nemám teď na mysli pouze stránku ekonomickou.

Ing. Martin Puš

předseda místního sdružení
člen oblastní rady
místopředseda regionálního sdružení
uvolněný starosta města