11. září 2012

Do rozvoje cestovního ruchu je třeba více zapojit místní podnikatele

Vytváření podmínek pro rozvoj cestovního ruchu není výhradní záležitostí obcí, ale také místních firem a podnikatelů. Konkrétně v Jičíně se nám v posledních letech podařilo vybudovat velmi dobrou infrastrukturu pro další rozvoj cestovního ruchu.

Nyní je ale třeba změnit myšlení. Jsem přesvědčen, že s obcemi by měli v mnohem větší míře spolupracovat také místní podnikatelé a další subjekty, které jsou na cestovním ruchu ekonomicky závislé a je tedy v jejich zájmu přitáhnout do regionu více návštěvníků.
To se samozřejmě netýká pouze Jičína, ale všech obcí v Královéhradeckém kraji. Nemám přitom na mysli pouze společné financování, ale především lepší vzájemnou komunikaci a koordinaci projektů. Při úvahách o nových projektech a nabídkách pro turisty je důležité vycházet vstříc poptávce. Vím, že se lidé v dnešní hektické době chtějí ve volném čase především bavit a odpočinout si. A ne každý je fanouškem historie či umění. Dnešní generace chce zejména prožitek, tajemství či zajímavý příběh a ten jim musí umět profesionálové v cestovním ruchu nabídnout. Dobrým příkladem je právě Jičín, který vybudoval a nabídnul celou řadu atrakcí spojených s pohádkovým světem, které do města celoročně přitahují nejen rodiny s dětmi.
Vůbec nejfotografovanějším objektem ve městě je dvoumetrový kovový pohádkový drak na Husově třídě, dále sochy pohádkových bytostí vyřezané řezbářem Ivanem Šmídem zdobící břeh rybníka Kníže a oblíbenou destinací je interaktivní expozice Rumcajsův svět Radka Pilaře v prostorách městského informačního centra. Úspěch slavily i letošní prázdninové Prodloužené víkendy, které pravidelně nabízely bohatý kulturní program.
Jsem přesvědčen, že rozvoji cestovního ruchu často lépe poslouží dobré nápady, než stomilionové investice. Jičínský pohádkový drak je toho exemplárním příkladem. Socha, kterou obec získala v rámci českopolského projektu Brána do pohádky a jejíž umístění v centru města se navíc setkalo i s kritikou, je dnes jedním z velkých lákadel a atrakcí Jičína.
Do budoucna bych uvítal, kdyby Jičínsko nabídlo svým návštěvníkům také lepší podmínky pro cyklistiku. Ani v této oblasti ale není podle mého názoru třeba vynakládat zbytečné finanční prostředky. Stavba jakékoliv nové a dokonalé sítě cyklostezek dříve či později narazí na problémy spojené s vlastnictvím pozemků, po kterých vede, a vysokými finančními náklady. Jičínsko má ale stejně jako některé další regiony Královéhradeckého kraje na cyklistiku ideální terén. Domnívám se proto, že s kvalitním značením a především promyšlenou propagací lze cyklisty přilákat i na místní okresky a lesní či polní stezky. Samozřejmě s vědomím, že v některých místech je nová cyklostezka nebo cyklistický přechod nutností.
Oproti jiným místům má Jičín tu výhodu, že kromě cenných historických památek a nádherné krajiny Českého ráje může svým návštěvníkům nabídnout vlastní „pohádkové" téma. Avšak ani města s velkým turistickým potenciálem nesmí usnout na vavřínech. Turistický ruch na Jičínsku i v celém královéhradeckém regionu může být významným odvětvím, které přinese nová pracovní místa a ekonomickou prosperitu. Jen je třeba dívat se na něj očima lidí, kteří k nám přijíždějí, a umět vyjít vstříc jejich potřebám. Jen tak se k nám návštěvníci ze všech koutů České republiky i zahraničí budou vracet.

Ing. Martin Puš

předseda místního sdružení
člen oblastní rady
místopředseda regionálního sdružení
zastupitel