14. listopadu 2019

ODS a letní stadion

V blízké době velmi pravděpodobně dojde k dlouho odkládanému rozhodnutí ohledně projektu rekonstrukce Letního stadionu v Pardubicích. K otázce proč stavět či naopak nestavět už toho bylo napsáno a řečeno mnoho a mnoho, takže jen stručně. Postoj pardubické ODS je dlouhodobě konzistentní – rekonstrukci stadionu je třeba řešit, nikoliv však zbytečně nákladným projektem za bezmála půl miliardy, který zadluží město na 20 let. Nestojíme proti sportu, ani proti fotbalu, jak nám někteří podsouvají, dokonce ani proti samotné rekonstrukci Letního stadionu. Jen zkrátka k celé věci přistupujeme s péčí řádného hospodáře, jak ostatně ukládá zákon.

Ve veřejném prostoru jsou v této souvislosti velmi slyšet fotbaloví Ultras. Terčem jejich antikampaně se samozřejmě stala hlavně ODS. Ultras mají ten luxus, že nemusí řešit, kde se na rekonstrukci vezmou peníze, jak splátky dluhu zatíží městský rozpočet, ani které investice bude z těchto důvodů třeba odložit (opravy chodníků, silnic, základních škol, atd.). Naprosto logicky tak aktuální variantu projektu podporují, ostatně sám bych na jejich místě pravděpodobně prosazoval stejný názor. Osobně oceňuji i to, že se mladí lidé a k tomu ještě pardubičtí patrioti takto vášnivě zajímají o politiku a že i malá skupina dokáže zmobilizovat širší okolí ve snaze prosadit svůj záměr. Bohužel se jejich legitimní a zpočátku seriózní snažení stává čím dál agresivnější. Před pár dny se na facebookové stránce Ultras Pardubice objevilo, že jsou „motivovaní jít i za hranice zákonů“. Těžko říct, co si pod tím představit.

Jednu věc je potřeba říci jasně. ODS se v žádném případě nenechá zastrašit jakoukoliv nátlakovou kampaní. Nadále zůstaneme hlasem rozumu, budeme předkládat faktické argumenty a hájit zájmy našich voličů. Pěvně věřím, že ať už hlasování v zastupitelstvu dopadne jakkoliv, zůstane u věcné debaty a emoce se podaří udržet na uzdě.