2. srpna 2018

„Ártové„ kino na Smíchově?

(www.ods.cz/os.praha5) Máme potřebu mít „ártové „ kino na Praze 5 ? Co by nám to vlastně přineslo a pro koho by to mělo význam?

Když se ptám ve svém okolí nebo pacientů ve vlastní ordinaci setkávám se silnou potřebou jít někam do tradičního prostředí tj. jednoho centra se specifickou atmosférou na rozdíl od standartních multikin dnešní doby, kde se člověk ztrácí v davu.

    A zároveň možnost vidět i filmy kritikou oceněné s cílenou skupinou pro přemýšlivého diváka , který se chce v tempu dnešní doby zastavit a zažít ojedinělou a hezkou chvíli, večer…       Někdo bude chtít i zavzpomínat i na filmy s Marcelem Mastroiannim , Sophii Lorenovu či Jeanem  Gabinem …. a pak si sednout  a vydechnout  v přilehlém restauračním zařízení, baru, zahrádce … 

    Řada z nás pamatuje co znamenalo jít třeba na: „Vzpomínky na Afriku„  do kina  „64 U Hradeb„  v Mostecké ulici při  Malostranského náměstí, na Praze 1 . Bylo to víc než jen zhlédnutí nového filmu…

     A tak bychom se o to měli pokusit opět tuto možnost mít – obnovit i na naší Praze 5. Z původních smíchovských kin se k dnešnímu dni dochovalo pouze kino „Zvon“ snad s úplně nezavřenou možností, potenciálem „aktivního návratu“ zpět do historie.

   Výhodou by byla možnost působit rovněž i na žáky základních škol, gymnázií a odboných škol. Projekce by mohli být spojené s přednáškou či diskusemi na danné téma,  i na podkladě promítaných dokumentárních filmů. Rovněž MČ Praha 5 by mohla mít snadněji smluvně dostupný sál v historickém „designu „k vyznamenávání svých spoluobčanů, k prezentaci svých vizí a společenským diskuzím.

   V rámci Komise pro kulturu i obnovu památek MČ Praha 5 jsme tento zámysl konsultovali i se společností „Aerofilms„, která provozuje kina podobného charakteru v Praze , tj. Aero , Oko a Světozor.  Potvrdili jsme si tak i reálnou užitečnost tohoto záměru.

  Já sám bych tuto snahu o vznik „ártového„ kina na území  MČ Praha 5  v novém zastupitelstvu od října 2018 podporoval a nebojím se jí.

MUDr. Michal Bednář

zastupitel MČ Praha 5
předseda komise pro kulturu a obnovu památek

Štítky:
komentář