3. července 2018

Program regenerace městské památkové rezervace a městských památkových zón na území MČ Praha 5

Program regenerace městských památkových zón a rezervací byl vyhlášen r.1992 vládním usnesením ze dne 25.3.1992 č.209. Základní přístup k regeneraci území spočívá v jeho prozkoumání a následném popsání jednak jeho vlastních přesně vyjmenovaných památkových hodnot, tak i popsání daného území jako celku. V analytické části programu jsou cílem hodnoty stavební, urbanistické, ale i hodnoty prostředí, tj. souhrn materiálních i nemateriálních projevů daného území, které ve svém souhrnu charakterizující specifičnost i ev. výjimečnost tohoto celku. Z tohoto důvodu program regenerace komentuje i tu část stavebního fondu, která sice není součástí zapsaných kulturních památek, ale je neoddělitelnou součástí kvality daného prostředí. Záměrem programu je tedy záchrana , obnova a rozvoj historických hodnot , včetně regenerace kvalit prostředí s důrazem na veřejné prostory.

Městská část Praha 5 na doporučení komise pro kulturu a obnovu památek v říjnu 2016, se zadáním zpracování těchto údajů zapojuje do Programu regenerace, jenž je nástrojem ochrany a regenerace třech oddělených území v rámci Praha 5, tj. MPZ Smíchov, MPZ Barrandov a MPZ Buďánka. Program regenerace je pak i nutnou podmínkou pro přidělování státní finanční podpory na jednotlivé stavby a akce.

  Program regenerace představuje výsledně snahu samosprávy Městské části Praha 5 o harmonické skloubení dnešního městského života s uchováním architektonického dědictví.

   V posledním pohledu jedním i z dalších uvažovaných positivních přínosů programu regenerace s termínem blízké realizace do našeho každodenního života, je vymezení určeného počtu rozsahem „malých míst“, tzv. mikrolokalit vhodných pro krátkodobý pobyt a odpočinek přímo v rámci uličních profilů. Vytypovanými mikrolokalitami je např. ulice Vrázova, Na Celné, Kováků, lokalita v ulici na Václavce v prostoru křížení šesti ulic s centrálním nevyužitým prostorem uprostřed křižovatky, či doporučení obnovení původní pěší cesty z horní části ulice Na Václavce do horního pólu ulice U Nikolajky.

   Zpracovatelem Programu regenerace na území MČ Praha 5 je Ing.arch.J.Sedlák, ve spolupráci s Ing.arch.H.Zachovou a Ing.arch.A.Přibylovou.

   Návrh Programu regenerace městské památkové rezervace a městských památkových zón na území MČ Praha 5, po proběhlém období s možností připomínek veřejnosti, bude projednán zastupitelstvem MČ Praha 5 na svém zasedání dne 11.9.2018, se snahou jej definitivně schválit.

MUDr. Michal Bednář

zastupitel MČ Praha 5
předseda komise pro kulturu a obnovu památek

Štítky:
komentář