26. září 2018

Proč je bydlení v Hradci Králové tak drahé?

Hradci Králové je dobré místo pro život. Na druhou stranu pořídit si tu vlastní bydlení je čím dál tím více obtížné. Proč je bydlení v Hradci tak drahé?

V celém obtížném procesu výstavby bydlení je hned několik problematických momentů. Prvním předpokladem je územní plán, který počítá s územím, které lze zastavět - jak byty, tak rodinnými domy. Nový územní plán města Hradce Králové současné složení zastupitelstva již neodsouhlasí. Obecně proces schvalování územního plánu je velmi obtížný, pokud vás zajímá více, další informace naleznete zde: https://www.hradeckralove.org/urad/novy-uzemni-plan-hradce-kralove. Návrh se vypořádává s 1600 připomínkami a projednává se již od roku 2012.

Další moment, který vše trochu komplikuje, je délka získání stavebního povolení. V průměru se bavíme o 247 dnech*. To je horší, než Iráku, Rwandě, Kongu, nebo Kosovu. Postavit bytový dům trvá v České republice 10 let a to je běh na opravdu velmi dlouho dobu, atak se v Hradci Králové moc nestaví. To je moment, kdy promlouvá trh - malá nabídka, velká poptávka, roste cena.

 

Prvním úkolem nového zastupitelstva po volbách, dovolím si tvrdit, že prioritním, bude schválení nového územního plánu, aby se Hradec mohl dále rozvíjet. Na statní úrovni musíme vyvíjet tlak na zjednodušení celého řízení, digitalizaci a snížení byrokracie.

Věřím, že v Hradci mohou vzniknout hezká nová sídliště, která si zachovají jednotný ráz a bude se v nich příjemně bydlet. V jednom takovém ostatně v Malšovicích bydlím. Developer, jinými slovy investor, není nepřítel, ale partner města. Jen je třeba s ním umět pracovat.

 

O tom jak funguje/nefunguje stavební řízení v ČR si můžete přečíst i na Novinky.cz

*https://www.novinky.cz/ekonomika/453652-totalni-ostuda-ceske-byrokracie-stavebni-povoleni-vyridite-rychleji-i-v-kongu-nebo-rwande.html

 

Bc. Jakub Vít

kandidát č. 3 do komunálních voleb
předseda místního sdružení HK střed
místopředseda oblastního sdružení Hradec Králové
emeritní předseda regionálního klubu Mladých konzervativců