22. července 2014

Odpovědi pro Pravé novinky

Co právě čtete?
Karel Kramář - První československý premiér od Martiny Lustigové

Jaká hudba Vás baví?
Nemám vyhraněný žánr, poslouchám klasiku i pop. Spíše než cédéčka si raději zajdu na koncert. Zrovna včera jsem byl v rámci Hudebního festivalu Znojmo na úžasný koncert skupiny Ponk. Cimbál, housle, basa rozehrávaly na pozadí tradičního moravského folkloru krásné variace v postmoderním pojetí, jak tomu sami říkali. Doporučuji, byl to zážitek!

Kdo je Váš literární hrdina?
Obyčejný člověk, chybující, který se z chyb poučí a pokračuje posílen dál.

A kdo jsou pro Vás hrdinové skutečného života?
Hrdinové života. Šťastní a optimističtí lidé, kteří si dokážou život užívat. Život je krátký, abychom pořád na něco naříkali. Vlastně i svou kampaň beru jako zábavu. Baví mě potkávat lidi a bavit se s nima. Takže když to nevyjde, vůbec nebudu zklamaný.

Z čeho máte největší strach?
Z bezmocnosti a závislosti na pomoci druhých.

Kdo na vás měl doposud největší vliv?
Asi neumí říct, kdo nejvíc. Život je v podstatě setkávání se spoustou lidí, kteří nás ovlivňují a my ovlivňujeme je. Záleží na nás, co si z těch setkání a společných cest vezmeme. Lidé jsou pro mě velkou inspirací. A i negativní kontakty jsou důležité a mohou nás posouvat dál.

Jaký film můžete vidět kdykoliv znovu?
Většinou se k filmům nevracím. Výjimkou jsou snad jen klasické české komedie. Humor je koření života a já se směju rád.

Na co byste měl rád talent?
Na cizí jazyky.

Slunce nebo jádro?
Rozumem jádro, srdcem slunce. Solární energie je k životnímu prostředí pozitivní, ale nesmí se to celé zakládat na dotacích. To je cesta špatným směrem.

Brusel nebo Praha?
Praha v Bruselu.

Rovné podmínky nebo rovná podpora?
Rovné podmínky bez podpory. Jakmile se do něčeho začnou motat dotace, většinou se rovné podmínky vytratí. Ano, podporujme veřejné projekty, jako je infrastruktura. Ale proč dotovat stavbu golfových hřišť?

Liberálně nebo konzervativně?
Konzervativně s rozumem. Jsem konzervativní člověk, oceňuji férovost a když člověk drží slovo. Určitě ale nejsem žádný extremista.

MUDr. Karel Podzimek

kandidát ODS do Senátu
člen oblastní kontrolní a revizní komise