2. října 2018

Strach nad městem

Ne, nebojte se, v Říčanech se nám neobjevil masový vrah. Název výborného Belmondova filmu jsem si vypůjčil jen kvůli příhodnému názvu. Nebývá zvykem pár dní před volbami tvořit rozsáhlé texty, vrcholí kampaň a už se jen hází hesly. Nicméně leták Klidného města, který nám v pátek přistál ve schránce, mě přece jen přinutil zasednout na chvíli ke klávesnici.

Pan starosta v něm, stylem sobě vlastním, útočí na ostatní kandidující uskupení. S trochou nadsázky by se dalo říct, že jde o tři stránky žluči a jeden seznam kandidátů. Přitom se ale klasicky dopouští některých nepřiměřených zjednodušení a ohýbání skutečnosti k obrazu svému. Možná by stálo za to aspoň ta nejkřiklavější napravit. Nebudu, s dovolením, rozlišovat, na kterou konkrétní stranu byla ta která narážka míněna, věřím nám natolik, že klidně vypomůžu i zbylým třem uskupením J

Podle pana starosty máme kampaň placenou ze stranického sekretariátu a pak ještě musíme odvádět desátek do stranické pokladny. Ponechme stranou lehkou nelogičnost posílání peněz někomu, od koho je zase chci zpět, „mafie“ přece vždy měla své zvláštnosti. Takže rovnou – za ODS mohu prohlásit, že od naší mateřské strany jsme na volby neviděli ani korunu. Stejně tak neplánujeme nic odvádět zpět. Tečka.

Dále se naši zástupci prý holedbají celou řadou nápadů. Ale tak co by se nepochválili, když je to pravda. Že jsme chtěli autobusy v Říčanech jako příspěvek k řešení dopravní situace už před mnoha lety je pravda. Pro Klidné město byly prioritou radary a parkovací zóny. Každý máme priority jiné, ale nelze jen tak upírat někomu jeho nápady. A ano, i nádražní budovu jsme chtěli odkoupit již před mnoha lety a za výhodnějších podmínek. Jenže tehdy se pan starosta bál, že by to mohlo ohrozit tu předraženou a nesmyslnou vestavbu v rondelu, tak nám bránil, co to šlo. Tolik k těm nápadům.

A teď se koukneme na vnitřní dvoustranu. Pan starosta se tu podivuje, proč jsme proti věcem zadarmo (autobusy, popelnice), ale přitom chceme snižovat daň z nemovitosti. To je totiž tak, když si nevšimnete, že se z vás za 8 let stal z „nepolitika“ levicový populista. Klidné město chce vybrat co nejvíc peněz a pak rozhodovat, co vám nabídne zdarma. My, bohužel, z přesvědčení věci zdarma neradi. Tedy pokud to zdarma znamená placené z eráru. Proto prosazujeme nižší daně z nemovitosti a chceme výrazně omezit příspěvky na infrastrukturu pro fyzické osoby. Chceme vám peníze nechat, abyste si vy sami vybrali, za co je utratíte. Sami se tak rozhodnete, jestli dáte pár stovek měsíčně za lístek na PID, nebo zda potřebujete jezdit autem, autobus nevyužijete a raději si koupíte něco jiného. Programový bod KM „…občané musí vědět, že společné peníze mají přímý vliv na zvyšující se kvalitu jejich života…“ bych pak hledal spíše na billboardu ČSSD (ne-li ještě na rudějším podkladu).

Nyní už heslovitěji. Reakcím na naše příspěvky (nikoliv „tvrzení“) v Kurýru se bráníme proto, že pánové Kořen, Michalička a Mařík si pod ně napíšou, co se jim zlíbí a my to už nemůžeme rozporovat, byť bychom měli milion argumentů.

Podporu dostavbám obchvatů a podobných staveb deklarujeme dlouhodobě. Ano, rozhodnutí o nich se bude dělat výš. Ale právě navázání na vyšší úrovně politiky nám umožňuje mnohem lépe a efektivněji chodit, prosit, vysvětlovat a přemlouvat. To Klidné město neumí. Takže ano, i komunální politik může výraznou měrou přispět k realizaci třeba krajské stavby. Jen to chce trochu pokory.

O projektu Řídím Říčany nebo o veřejných zakázkách zadávaných z ruky už jsme psali nesčetněkrát, stačí zalistovat staršími Kurýry a Buldogy.

No a abych to neprotahoval a dostal se konečně k názvu tohoto textu. Celou kampaní Klidného města, a posledním letákem obzvlášť, se jako červená, pardon, zelená nit táhne strach. Strach z developerů. Skoro to vypadá, že pan starosta jako poslední mohykán stojí v bráně městských hradeb a vlastním tělem brání nájezdu po zuby ozbrojených dobyvatelů, kteří se chystají Říčany vyplenit.

Ano, vytvořit neexistující problém, nahnat lidem strach a tento problém pak zdárně „vyřešit“ je prověřená strategie. Některé vládní strany to takhle s neexistujícími migranty táhnou už několik let. Důsledkem takové politiky bohužel bývá davové volání po rázném řešení. Přibývá omezení, restrikcí, kamer, zákazů a bonzáctví. Vůdce posiluje. To vše ve jménu vyššího dobra.

Ale opustí-li pan starosta městskou bránu, nic zvláštního se ve skutečnosti nestane. Nevtrhnou sem bagry, ulice se nezmění v jedno velké parkoviště, nebudou umírat koťátka. Jen se nám tu bude možná trochu svobodněji žít a dýchat.

Takže až půjdete k volbám, vzpomeňte si na Belmonda a volte tak dobře, jak to jen půjde. Ideálně samozřejmě nás ;)

 

(fotografie wikipedia.org/Marekk)