17. září 2018

Čas voleb, čas slibů

Tak je to tu po čtyřech letech znovu. Komunální volby jsou do značné míry velmi specifické. Program jednotlivých subjektů už se z podstaty moc lišit nemůže. Všichni bychom si přáli opravené chodníky a ulice, posekaný trávník, funkční, rychlý a přívětivý úřad a vyvezený odpad. To vše je dáno zejména skutečností, že své zástupce na radnici si volíme jen na čtyři roky. A za čtyři roky se toho zas až tolik stihnout nedá. Přitom se toho ale musí stihnout tolik, aby bylo před příštími volbami čím se pochlubit.

Fotečku pouhou, pro rodinu...

Tento systém bohužel nevyhnutně vede k tomu, že přednost dostávají projekty s nejlepším poměrem cena/viditelnost. Pokud v nějaké ulici opravíte desetiletí staré inženýrské sítě, je to sice záslužné, ale není to moc vidět a ve shonu všedních dní se na to snadno zapomene. Pokud každý rok nově osázíte park a před volbami v něm uspořádáte městskou slavnost, je to vidět podstatně víc. A i fotky jsou z toho lepší.

Nevděčná úloha opozice

Jednu věc nelze současnému vedení města upřít. Tou věcí je extrémní mediální zručnost. Říčanský Kurýr je každoměsíční přehlídkou úspěchů Klidného města. Vše se daří, vše je pozitivní, úspěch je zaručen. Negativní příspěvky občanů a opozičních zastupitelů jsou upozaděny a dostatečně „vysvětleny“, diskuzní fórum na webu města bylo spolehlivě umrtveno. Opozice je tak postavena do role, kdy v rámci toho omezeného prostoru, který si je schopna sama v rámci svých prostředků vytvořit, musí chtě nechtě upozorňovat na ty věci, které se nepovedly. Na první pohled se tak může naše úloha vypadat jako věčně nespokojené rýpání. Přitom však v drtivé většině případů naši zastupitelé hlasují v souladu s vedením města. Jen o tom nepíšeme. To zvládá pan starosta velmi dobře úplně sám.

Dělají to dobře, ale zvládneme to líp

Jak? Důvěrou v rozumné voliče. To je totiž jediný způsob, jak překonat ten obtížně překonatelný problém čtyřletého volebního období. Pokud plánujete chod města pouze s výhledem na čtyři roky, nenaplánujete nic. Vaší jedinou šancí je tak přesvědčit voliče, že víte, co děláte, co chcete a jak toho chcete dosáhnout. A to my víme. Proto jsme pro vás připravili vizi Říčany 2030. Já osobně věřím v potenciál Říčan a jsem přesvědčen, že není ani zdaleka využit. Říčany mají rozhodně na víc, než být jen lukrativním pražským satelitem. Naše město bylo vybráno jako nejlepší město k žití, ale podíváte-li se na ukazatele, kterými toho bylo dosaženo, většině bodů vděčíme právě za blízkost Prahy. A to nestačí.

Říčany rostoucí

Proč si myslím, že s velmi omezenou výstavbou rodinných domů nelze dlouhodobě udržet funkční město, jsem psal už v minulém Buldogu. Tento rozvoj je ovšem potřeba cíleně a systematicky plánovat. Jen tak se nám podaří zamezit obehnání zakonzervovaných Říčan okolními obcemi s tisíci nových obyvatel. Současný přístup restrikcí pouze pasivně brzdí nevyhnutné. My chceme být v této roli aktivní. Má-li počet obyvatel Říčan a okolí růst, musí to být vedení města, kdo tomuto růstu bude udávat směr. Bez aktivně řízeného růstu města budeme pasivně přihlížet zhoršování dopravní situace a obecně kvality služeb ve městě.

Základní životní funkce

Pokud přivezou pacienta na urgentní příjem, jako první budou lékaři řešit základní životní funkce pacienta. Odřené koleno určitě nedostane přednost před otevřenou zlomeninou. A se správou města je to stejné. V první řadě je nutno se postarat o funkční infrastrukturu a základní služby. Nemohu si pomoct, ale pokud osázím park desítkami či stovkami jednoletých rostlin a o tři ulice dál chybí mezi domy zpevněná vozovka, jsem přesně v roli toho lékaře, který jako první lepí náplast na odřené koleno. Chceme stanovit jasné a transparentní pořadí oprav vozovek a chodníků a nejdéle do roku 2030 dosáhnout toho, že v Říčanech nebude jediný dům bez zpevněné přístupové cesty. V žádném případě pak nemohou být opravy infrastruktury předmětem nějakého obecného hlasování – z principu vždy vyhrají úseky v centru města a na okrajové části by nikdy nedošlo.

Transparentní a otevřený

Takový musí být úřad. Já si ovšem nemyslím, že toho lze dosáhnout jakýmsi pseudo-objektivním hlasováním o předem vybraných projektech. Jako první je nutno zpřístupnit zápisy z Rady a Zastupitelstva tak, aby bylo možno v nich libovolně zpět vyhledávat. V současných naskenovaných PDF dokumentech nenajdete už nikdy nic. Druhým krokem musí být transparentně členěný a na internetu dostupný rozpočet města, pro nějž se vžilo označení „rozklikávací“. Do třetice pak musí vzniknout platforma pro diskuzi s občany. Vedení města musí být schopno své kroky obhájit a s občany diskutovat. Dlouhý text v Kurýru bez možnosti jakékoliv reakce opravdu nestačí.

Bez příkopů mezi lidmi

Byl bych moc rád, aby Říčany nebyly městem zaslíbeným jen pro skalní příznivce cyklistiky a osamělých rodinných domů na velkých pozemcích. Jsem si jistý, že Říčany mají – i přes svou satelitní polohu – potenciál být plnohodnotným centrem regionu. Se službami, občanskou vybaveností a výstavbou, která tomu bude odpovídat. Jen a pouze tehdy se můžeme dočkat živého náměstí, resp. živých náměstí, bohatého společenského života a města klidného v tom správném slova smyslu. Jednoduše města pro všechny. Pro vás.

Bez lidí to nepůjde

Dopracovat se v realitě k naší vizi pro Říčany pro rok 2030 určitě nebude jednoduché. Přechod od marketingových projektů ke koncepční tvořivé práci bude náročný. Ale máme pro to ty nejlepší personální předpoklady. Všichni naši kandidáti se v Říčanské komunální politice pohybují mnoho let a situaci ve městě velmi dobře znají. Jsou také úspěšní ve svých profesích. Říčanská ODS nestojí na jediném člověku, naše názory a postoje vznikají na základě diskuze a vzájemné ochoty ke kompromisu. Proto jsem přesvědčen, že má-li nějaké uskupení v Říčanech šanci posunout město dál a rozvinout obrovský potenciál, který Říčany mají, je to právě říčanská ODS.