4. dubna 2016

Nejen o bytech OKD

Přináším stručnou rekapitulaci o naší práci od prosince 2015 do těchto dnů. Dne 13. ledna 2016 se konalo veřejné zasedání zastupitelstva města, na němž jsme podpořili návrh Rady města na finanční spoluúčast z rozpočtu města na rekonstrukci fotbalového hřiště s umělým trávníkem, kterýžto záměr hodlá realizovat registrovaný spolek SK Brušperk. Také jsme podpořili návrh, aby toto nové hřiště bylo přístupno i dalším mladým sportovcům, především školní mládeži.

Na březnovém zasedání ZM města jsme podpořili všechny důležité návrhy, především rozpočet na rok 2016. V dubnu navštívíme veřejnou besedu na téma rozvoj města, kterou připravuje pracovní skupina ZM a v květnu 2016 se budeme zabývat možnými návrhy na změny ve vedení radnice, které se údajně připravují na květen až červen tr. Místní rada se sešla celkem třikrát, místní sněm se konal 24.2.2016. Na tomto sněmu jsme přijali jedenáctibodový dokument pro práci na tento rok. Mezi nejzajímavější veřejné akce patří říjnové setkání s významnou osobností, tentokrát ze světa vědy, dále jarní výšlap kolem Brušperku v sobotu 30.4.2016 a v srpnu druhé letní odpoledne pro rodiče s dětmi na Pastevníku.

Na posledním jednání Místní rady dne 16.3.2016 jsme po dlouhé dlouhé pauze přijali novou členku. Přejeme jí dobrou spolupráci a přehršle dobrých nápadů k realizaci jak pro MS tak i další stupínky ODS.

Na tomto jednání jsme se v diskusi opět vrátili k problematice bytů OKD, stejné téma bylo nastoleno na jednání Místního sněmu MS ODS Brušperk už v říjnu 2015. Dokonce sněm doporučil, aby k této výbušné situaci zaznělo řešení či alespoň stanovisko také v našich předvolebních materiálech před krajskými volbami na podzim 2016. Proč? Z mnoha důvodů. Tento rest, mohu-li současný stav prodeje bytů OKD nazvat, se vleče x let a dotýká se, a to pokládám za hlavní důvod, desítek tisíc občanů Ostravska. Nejsou mezi nimi zdaleka jen sociální případy, horníci, ale jsou to často spoluobčané, které někdo ne tak dávno svým způsobem podvedl. A že mají dobré právní zastoupení o tom také není pochyb. Avšak nalhávat uživatelům těchto bytových jednotek, že je hodný stát včele s premiérem Sobotkou ochrání před zlým miliardářem Bakalou a po Novém roce mají na vše zapomenout, je bezohlednost. Předseda vlády Bohuslav Sobotka si zřejmě nepamatuje, jakým způsobem a za jak „akční“ cenu v roce 2004 doly prodával ve funkci ministra financí. Jaro je krásné, ale chce to vytrhat plevel. Možná, že plevel není jen v oranžových kobercích. 

Ing. Josef Janotka

předseda místního sdružení

Štítky:
veřejná správa