19. září 2016

Starostova dcera

Bc. Jana Opočenská (24 let) vyrůstala v rodině libštátského starosty, dnes bydlí s přítelem ve Vratislavicích nad Nisou. Když příteli před dvěma lety diagnostikovali těžké onemocnění kostí, začala s ním jezdit všude s vozíčkem. Z této perspektivy si posílila nejen svaly, ale i trpělivost. Dnes tato absolventka Waldorfského lycea v Semilech a Technické univerzity v Liberci kandiduje v Libereckém kraji za ODS. S jejími názory se můžeme seznámit v následujícím rozhovoru:

Sympatická politička míří na Liberecký kraj:
Otázka: Vážená paní kandidátko, kde se ve Vás bere odvaha kandidovat tak mladá ? Není to drzost?
Odpověď: Možná se může jednat i o drzost. Uvědomuji si důležitost a význam, který je s prací v krajském zastupitelstvu spojen. Vždy jsem vnímala úctu a určitý respekt k lidem, kteří v těchto kruzích pracují dlouhodobě a mají za sebou množství úspěchů. Nicméně pevně věřím, že jsme schopna se rychle zorientovat v nastavených pravidlech a využít znalosti ze studia na Ekonomické fakultě Technické univerzity v Liberci. Bude mi ctí dokázat, že i v takovémto věku, mohou mít lidé dobré nápady, které budou pro život v kraji přínosem.

Otázka: Jak se cítíte v politickém životě jako žena? Je to výhoda, nebo se cítíte diskriminována?
Odpověď: Rozdíly v tomto ohledu nijak zvláště nepociťuji. Je pravda, že žen v politice obecně je poměrně málo. Přesto to vnímám spíše jako pozitivum. Ženský pohled na věc se přeci jen v mnohém může lišit a rozmanitost nápadů a názorů je pro jakoukoliv diskuzi naprosto nepostradatelná a v konečném důsledku i přínosná.
Otázka: Jaký máte vztah k Libereckému kraji a co chcete jeho obyvatelům jako kandidátka ODS nabídnout?
Odpověď: V Libereckém kraji jsem vyrostla a trávila celý život. Vždy, když se vracíme z cest, je pohled na Ještěd naše jistota a maják, který hlásí, že jsme doma. Svými krásami a rozmanitostí rozhodně mezi ostatními kraji vyčnívá. Ač to může znít jako klišé, v podstatě každý může nabídnout svoji práci podle svého nejlepšího svědomí, aby se všem obyvatelům kraje žilo pohodově. Navíc mohu nabídnou lidský přístup, čerstvý vítr společně s nasloucháním potřeb ostatních.

Otázka: Co považujete za svůj životní ideál a co byste ráda vzkázala svým voličům?
Odpověď: Mým životním cílem vždy bylo mít velkou spokojenou rodinu a žít si takový ten obyčejný spokojený život, plný radostí i starostí. Může se to zdát jako ne příliš vysoký cíl, ale pro mne je ten nejdůležitější. Protože právě spokojené rodiny dělají spokojenou společnost – spokojené obce, kraje, státy. Pokud se my sami nezapojíme do práce pro naše okolí a společnost, tak se nemusíme dočkat zlepšení. Nebo je tu druhá možnost nedělat nic a jenom si stěžovat jak to ti tam nahoře dělají špatně. A vzkaz voličům? Přijďte k volbám! Jak jinak pozitivně ovlivnit budoucnost a směřování celého kraje?