31. května 2019

EET je třeba zrušit a živnostníkům pomoci

(FORUM 24) Vládní koalice tlačí Poslaneckou sněmovnou další rozšíření Elektronické evidence tržeb (EET). To by se nyní mělo týkat například řemeslníků, malých podnikatelů, lékařů, advokátů a některých dalších činností. O totální nesmyslnosti tohoto návrhu z dílny ANO, ČSSD a KSČM svědčí i fakt, že do povinnosti zavedení EET jsou zahrnuty i takové činnosti jako chov velbloudů nebo mořský rybolov, který, jak všichni víme, je v naší zemi maximálně rozšířený.

Ale teď vážně. Myslím si, že třeba v případě řemeslníků je efekt tohoto opatření sporný. Neumím si vůbec představit, že by například malíř pokojů přišel k někomu vymalovat byt a musel mít u sebe nějaký přístroj, kterým by vystavoval elektronické účtenky. Jsem přesvědčen, že nic takového dělat nebude. Navíc někteří drobní podnikatelé mohou oficiálně zrušit živnost a přejít do tzv. šedé zóny, čili budou působit lidově řečeno načerno, brát peníze na ruku a neodvádět státu žádné daně. No a ten na tom nakonec ještě prodělá.

Podle mého názoru je třeba skončit s touto šikanou lidí, kteří se rozhodli postavit na vlastní nohy. Taková opatření jsou pro podnikatele urážející, protože z nich dělají zločince, kteří se podle tvůrců EET chtějí vyhýbat placení daní. Netvrdím, že mezi živnostníky jsou samí světci, to jistě ne, ale tito lidé podnikají především proto, že chtějí být nezávislí a nespoléhat se na druhé, a ne proto, že by toužili okrádat stát. Jediné, co po něm chtějí, aby jim dal pokoj, neházel jim klacky pod nohy a nezatěžoval je zbytečným úřadováním.

Podnikání by mělo být jednoduché, přehledné a nemělo by zájemce odrazovat složitou byrokratickou procedurou. Jedním z faktorů, které také vedou některé podnikatele k ukončení činnosti, je hranice, při níž se on stává plátcem DPH. Řada z nich je pak nucena odvádět tuto daň, i když firma prodělává. Mám za to, že by tato hranice měla být zvýšena z jednoho milionu na minimálně dva miliony korun ročně.

Pro srovnání, v minulosti byla povinnost platit DPH až od sedmi milionů korun obratu ročně. Dalšími kroky by měly být zjednodušení daňových přiznání a celkové zlepšení podnikatelského prostředí. Vždyť založení firmy v České republice patří k nejkomplikovanějším v Evropě.

Michael Pánek

krajský zastupitel
místostarosta