8. dubna 2020

Co navrhují členové ODS ve volených orgánech města Hradec Králové v rámci pomoci při odstraňování následků pandemické nákazy

Asi každý člověk v současné situaci cítí potřebu a spoluzodpovědnost pomoct dle své profese a odbornosti. Kdo umí léčit, léčí, kdo se zabývá výchovou mladé generace, učí, každý pomáhá dle svých možností a schopností.

Integrované záchranné složky působí ve svých profesích naplno. Všem lidem v tzv. první linii, ale i těm v pozadí, bez kterých by to nemohlo v té první linii fungovat a jejichž práce není na první a možná ani na druhý pohled vidět, patří velký, opravdu velký dík.

Dopady, které si tato pandemie vyžádá, se dotknou každého občana. Vláda činí opatření, jak pomoci rodinám, podnikatelské sféře, vyčísluje dopady do státního rozpočtu jak letošního roku, tak i do let příštích.

S ohledem na toto je naprosto zřejmé, že tato opatření a pomoc bude mít bezesporu finanční dopad i do rozpočtu měst a obcí v rámci samospráv. Proto vydáváme toto prohlášení vůči městu Hradec Králové a všem jejich voleným orgánům:

Zamezme zbytečnému plýtvání finančními prostředky v rámci rozpočtu roku 2020 a připravme se na velmi obtížně sestavitelný rozpočet roku 2021. Zablokujme jakékoliv finanční vypořádání běžných výdajů neutracených v roce 2019 a převáděných do roku 2020 jako navýšení již schváleného rozpočtu v prosinci 2019 na rok 2020. Jedná se o částku ve výši cca 50 miliónů korun, které je nutno ponechat v rezervě do roku 2021.

Dalším opatřením je návrh zablokovat cca 15 % rozpočtovaných běžných provozních výdajů z rozpočtu roku 2020 všem rozpočtovým kapitolám města – opět jako rezerva do roku 2021, která bude pro město velice důležitá. Tímto opatřením by město získalo dalších cca 250 mil. Kč.

Jak je patrné, toto opatření není míněno jako gesto, ale jako návrh rozumného přístupu k úsporám v době, kdy je ještě na toto čas. Věříme, že se na tomto najde shoda napříč politickým spektrem a návrhu se dostane podpora v jeho prosazování a obhajování.

Členové finančního výboru:

Ing. Václav Koutník a Jaroslav Filip

Jaroslav Filip

předseda místního sdružení
člen oblastní rady ODS Hradec Králové
člen finančního výboru města Hradce Králové