14. září 2018

Kultura v Hradci Králové nejen z pohledu člena kulturní komise, ale hlavně občana

V rámci své činnosti člena kulturní komise rady města Hradce Králové jsem měl několik let možnost sledovat a posuzovat žádosti o podporu kulturních akcí, které v našem městě pravidelně nebo třeba i poprvé pořádali jednotlivci, spolky či firmy.

Při rozhodování o přidělení podpory, které opravdu není jednoduché, neboť množství peněz nebylo a není nekonečné, jsem se vždy snažil upřímně se zamyslet nad účelem akce a zda bude skutečně pro občany Hradce přínosná či to bude jen nafouknutá bublina bez dalších vazeb na cokoliv.

Dlouhodobě patřím k lidem, kteří podporují talentované lidi v kulturní oblasti a zejména ty mladé. Nechci zde zvolávat patetické „Nesmíme nechat Královéhradeckou kulturu uhasnout!“, ale upřímně si myslím, že v současné době kultura v Hradci mírně pokulhává a organizátoři to nemají snadné. Z čehož logicky plyne, že ani zájemci o kulturní dění všech věkových skupin, nejsou a nemohou být uspokojeni současnou nabídkou kultury v našem městě.

Všechny kulturní akce, festivaly, show atd., které v Hradci Králové a blízkém okolí probíhají, jsou přínosem pro naše město. Pominu-li přínos ekonomický, jenž generuje peníze do městského rozpočtu, jde samozřejmě o přínos společenský. Chceme-li, a já určitě chci, mít živé a kulturní město, je nutno kulturní akce podporovat napříč věkovou i sociální skladbou obyvatel. Pro každou skupinu obyvatel je vhodný jiný typ akce, a chápu, že někteří mají pocit, že ta či ona akce je zbytečná. Není tomu tak, jen je prostě nutné si uvědomit, že každý z nás preferuje jiný druh zábavy a je potřeba zůstat chápající i k akci, která pro dotyčného není úplně to „pravé ořechové“. Upřímně, já také nemám rád dechovku, ale to přeci neznamená, že ji v komisi nepodpořím, pokud budu vědět, že je pro určitý okruh lidí zajímavá a smysluplná.

Město Hradec Králové je dlouhodobě skvělým místem pro život, ať už svoji strategickou zeměpisnou polohou, tak i tím, že město má velké množství zelených ploch a mimořádné Městské lesy, kam lidé rádi chodí po práci za odpočinkem a sportovním vyžitím. Stejně tak jako se rádi chodí bavit na různé kulturní akce a zábavy. Mým zájmem je, aby naše město Hradec Králové zůstalo i nadále tím nejlepším místem pro život. Nejen pro mne, mou rodinu, ale pro Vás všechny.

Jaroslav Filip

kandidát do komunálních voleb č. 5
předseda místního sdružení
člen oblastní rady
člen kulturní komise rady statutárního města Hradce Králové