29. června 2014

AMPA mlýny Národní kulturní památkou a co dál?

Mělo by město mlýny koupit? Může se opakovat situace jako s areálem Tesly, kterou město získalo od kraje za 1 Kč nebo je výhodnější objekt prodat?

Nechci nijak zpochybňovat historickou hodnotu pardubických mlýnů. To, že byly vyhlášeny Národní kulturní památkou, znamená určitě i pro vlastníka nemovitosti určité nemalé závazky a povinnosti. Objekt udržovat, zabezpečit, to všechno stojí nemalé peníze. Proto je výhodnější objekt prodat. Majitel objektu GoodMills Česko a.s. si určitě nebude chtít kazit svoji image tím, že vlastní objekty, které mohou časem chátrat. 

GoodMills jsou součástí koncernu, který tvoří největší mlýnské uskupení v Evropě a jeho sídlo je v Rakousku. Roční prodeje GoodMills jsou údajně ve výši miliardy eur. V ČR provozuje čtyři průmyslové mlýny: Litoměřice, Mladá Boleslav, Pardubice, Kyjov. V  Pardubicích ukončili výrobu a nyní chtějí stavět nový mlýn v areálu Hůrka. Přitom se mluví o tom, že v ČR je přebytek mlýnské kapacity a ostatní mlýny nejedou ani na 80%. Ale je to jejich rozhodnutí, oni tomu rozumí určitě lépe, než já. 

Mluví se o tom, že město by mělo mlýny koupit.  Podobná situace byla před lety v Praze. Tam firma United Bakeries  vlastnící areál mlýna, pekárny a těstárny ve Vysočanech rovněž ukončila výrobu. Přitom část areálu je rovněž chráněna jako technická památka. V současné době areál chátrá a až na několik pronájmů se nevyužívá.  

V Pardubicích máme zkušenost s Teslou, kterou město převzalo za 1Kč od Pardubického kraje (zřejmě také nevěděli, na co areál využít) a zatím se do zabezpečení a nezbytné údržby vrážely nemalé peníze a stále nevíme, co s objektem dále.  Dnes může být situace s mlýny obdobná. 

Pokud však víme, co by v mlýnech mělo vzniknout, jaké budou budoucí náklady a objekt si na sebe svoji budoucí činností sám vydělá, pak by se dalo o koupi mlýnu uvažovat, třeba i za symbolickou 1 Kč.  Peníze, které se ušetří za nákup, by se měly investovat do oprav současného majetku města, který bude generovat další zisk. 

Vidina dotací je krásná, ale může se i stát, že se je městu nepodaří získat, co potom s areálem Automatických mlýnů?

Ing. Mgr. Vítězslav Štěpánek

starosta MO Pardubice III

Štítky:
Pardubice