27. února 2014

Východočeská města plánují investice za 12 miliard korun

„Projekty za dvanáct miliard korun mají v zásobě Pardubice, Hradec Králové a některá další okolní města. Čerpat peníze na ně chtějí z prostředků Evropské unie (EU) jako jedna velká aglomerace Hradubicko.“

V článku se píše o tom, že ještě není jasné, jakých oblastí se budou dotační tituly týkat. Myslím si, že by se mělo vycházet z priorit České republiky pro čerpání fondů EU po roce 2013. Těmi jsou:

  • Zvýšení konkurenceschopnosti ekonomiky, podpora podnikání, inovace, věda a výzkum, zvyšování kvality vzdělávání
  • Rozvoj páteřní infrastruktury
  • Zvyšování kvality a efektivity veřejné správy
  • Podpora sociálního začleňování, boje s chudobou a systému péče o zdraví
  • Integrovaný rozvoj území

Aglomerace Hradubicko by se měla podle mého názoru nejvíce zaměřit na hlavní problémy většiny obcí a měst: nedostatek pracovních míst, zanedbaná infrastruktura a životní prostředí, kvalita a dostupnost veřejných služeb.

Kdy se zvýší počet pracovních míst? Když tady bude více podnikatelů, když se tady bude více vyrábět. Kdy tady bude více podnikatelů? Když se jim budou vytvářet vhodné podmínky, když to budeme jasně deklarovat ve strategických plánech, když bude dostatek rozvojových ploch v územních plánech. Když tady budou různé druhy dopravy. Když bude vybudovaná páteřní infrastruktura. Před 10 lety byla dávána rozvojová zóna v Čivicích za vzor ostatním městům. Myslím si, že v současné době žádnou strategickou zónu nemáme. Investice v Semtín Zóně jsou také omezené. Developeři chtějí většinou připravené území a vždy nejlépe hned. Máme jim co nabídnout? Chceme je tady? Chceme tady více podnikatelů? Pokud ano, tak bychom se měli snažit nabídnout co nejvíce rozvojových ploch, vyřešit majetkově-právní vztahy, řešit napojení na inženýrské sítě a dopravní infrastrukturu a toto promítnout i do územního plánovaní.

Současná vláda má ve svých prioritách podporu přílivu zahraničních investic. Využijeme toho v aglomeraci Hradubicko? Nebo alespoň v Pardubicích? Budeme na to připraveni?

Štítky:
Pardubice