17. listopadu 2014

Vývoj sestavování koalice ve Vsetíně

 

Vážené dámy, vážení pánové, členové, voliči i příznivci ODS,

 

jak víte, nově zvolené zastupitelstvo má za sebou své ustavující zasedání, na němž starosta nebyl zvolen – obdržel 10 hlasů z jedenadvaceti. Nevíme, s jakými výsledky svých jednání do volby šel a měl – li připravený hlas některého ze členů jiných než koaličních stran – připomínám, že Jiří Čunek sestavil koalici ze členů KDU – ČSL, Ano a jediného zvoleného kandidáta za Starosty a nezávislé. Jednání s ostatními volebními stranami skončila hned v počátcích na neochotě Jiřího Čunka připustit vzájemný konsenzus – trval pouze na svých představách o složení vedení města.

 

Od čtvrtka 7. 11. jsem se v čele vyjednávacího týmu ODS setkala s vyjednavači  KDU – ČSL a panem Čunkem třikrát. Musím bohužel konstatovat, že na jejich postojích se nezměnilo nic. Trvají na obsazení pozice starosty, jako místostarosty navrhují Simonu Hlaváčovou a pana Pifku, prosazují úzkou koalici s většinou v radě města. Zájem o podporu ze strany ODS sice projevili, ale nenabídli zatím nic, co by nám zaručilo zachovat kontinuitu s prací minulého vedení, která je pro nás důležitá. Vidíme ji v zapojení zastupitelů a kandidátů napříč stranami v komisích Rady města Vsetína, dozorčích radách, správních orgánech městských společností, v zachování stávajícího tajemníka a v nejednobarevné radě města. Toto zapojení by umožnilo fungování kontrolních mechanismů a konstruktivní spolupráci koalice s opozicí tak, aby se pokud možno všichni zvolení zastupitelé mohli na práci pro město podílet co největší měrou společně. Podle prohlášení pana Čunka toto není pro něj nyní priotou, tuto spolupráci bude podle vlastních slov řešit až na základě nově sestavené koalice, která určí podmínky, za jakých se ostatní zvolené strany budou či nebudou na práci ve městě podílet. Jinými slovy žádá zvolení a podporu pro sebe bez jakýchkoli záruk pro ostatní.

 

Domnívám se, že jako odpovědná zastupitelka musím hledat cesty, jak co nejlépe spolupracovat, jak se dohodnout a jak v mezích možnosti získat co největší prostor pro prosazení programu ODS, kterému dalo hlas 9,7% voličů v našem městě. Proto pro mě není přijatelné poskytnout podporu ODS plánované koalici pana Čunka bez jakýchkoli jistot. Jsem spolu se členy našeho vyjednávacího týmu otevřena dalším jednáním, ale očekávám alespoň takovou vstřícnost, která bude odpovídat počtu získaných mandátů v zastupitelstvu. Doufám, že až vyjednávání skončí, budu mít pro naše voliče zprávu co nejlepší.

Iveta Táborská

předsedkyně místního sdružení
členka oblastní rady
starostka