18. října 2014

Město Vsetín obhajovalo kategorii B MA 21

Pokud chce město obhájit zařazení do jedné z nejvyšších kategorií v rámci Místní agendy 21, musí prokázat zlepšení oproti minulému roku a doložit nové dosažené úspěchy ve strategických oblastech. Děkuji proto všem svým kolegům ve vedení města a pracovníkům úřadu za skvělou týmovou spolupráci, díky které se město Vsetín i pro letošní rok může řadit mezi nejkvalitnější municipality Národní sítě zdravých měst.

 Ve Vsetíně na Maštaliskách se uskutečnila obhajoba kategorie B místní Agendy 21. Ta se konala již podeváté. Předmětem jednání byla prezentace a diskuze nad pokrokem města Vsetína na cestě k udržitelnému rozvoji.

Město Vsetín je mezi 5 municipalitami, které v letošním roce obhajují kategorii B místní Agendy 21. Všechny tyto municipality patří mezi města, obce, kraje, mikroregiony či místní akční skupiny organizované v Národní síti Zdravých měst ČR, která má v současnosti 119 členů, ve kterých žije 6,018 milionu obyvatel, což je cca 57% populace ČR.
Vedení města a zaměstnanci úřadu prezentovali systém řízení města k udržitelnému rozvoji a stav v jednotlivých oblastech v členění dle Aalborgských závazků, což je koncept, který byl přijat jako nástroj hodnocení pokročilosti na cestě municipalit k udržitelnému rozvoji.

 

Akce byla velmi objemná, co se rozsahu informací týče a trvala celkem 3 hodiny, přičemž zástupci města Vsetína museli přednést celý svůj systém řízení ke kvalitě a stav v jednotlivých oblastech do 90 minut. Podle vyjádření hodnotitelů bylo město hodnoceno velmi pozitivně mimo jiné také proto, že dělá spoustu věcí, které běžně jiná města nedělají.           

A právě tento vnější pohled je pro nás – naše město velmi důležitý, protože se můžeme dozvědět srovnání, co děláme dobře, a kde máme rezervy. Jsem přesvědčená a dnešní obhajoba nám to ukázala, že jsme ty hlavní principy a systémy práce ve všech oblastech nastavili dobře. Bude na co navazovat, .

 

Jsem moc ráda, že město Vsetín úspěšně před národními hodnotiteli obhajovalo realizované aktivity za uplynulý rok. Obhajoba v rámci Místní agendy 21 není žádnou jednoduchou záležitostí. Pokud chce město obhájit zařazení do jedné z nejvyšších kategorií, musí prokázat zlepšení oproti minulému roku a doložit nové dosažené úspěchy ve strategických oblastech, jako je doprava, školství, životní prostředí, hospodaření, sociální a zdravotní problematice i veřejné správě. Děkuji proto všem svým kolegům ve vedení města a pracovníkům úřadu za skvělou týmovou spolupráci, díky které se město Vsetín i pro letošní rok může řadit mezi nejkvalitnější municipality v rámci Národní sítě zdravých měst.

Hodnocení bude pokračovat obhajobou všech municipalit na celonárodní konferenci v Praze dne 25. listopadu 2014, po které vzejde finální verdikt hodnotitelů o obhajobě kategorie B.

Místní agenda 21 je mezinárodním programem rozvoje obce či regionu, který je zakotven v dokumentu OSN - Agenda 21(MA21), k jehož naplňování se zavázaly desítky států včetně České republiky. Je velkou příležitostí dosáhnout lepší kvality života pro místní obyvatele s dlouhodobou perspektivou rozvoje.

Iveta Táborská

předsedkyně místního sdružení
členka oblastní rady
členka regionální rady
starostka
zastupitelka