8. prosince 2016

Interpelace na ministra kultury ve věci dittrichovské hrobky v Krásné Lípě

(www.psp.cz) Ústní interpelace poslance Radima Holečka na ministra kultury Daniela Hermana ve věci dittrichovské hrobky v Krásné Lípě.

 
Radim Holeček:
Vážený pane ministře, konkrétní problém z mého regionu mi poslouží k obecnému dotazu. V Krásné Lípě se nachází jediná mimoněmecká stavba slavného císařského architekta Raschdorffa, mimo jiné autora berlínské katedrály či hrobky Fridricha III., a sice hrobka významného krásnolipského průmyslníka Carla Dittricha. Tato unikátní, dokonce vytápěná hrobka s nevšední výzdobou chátrá. Město se ale nemůže pustit do rozsáhlejších rekonstrukcí, neboť mu patří pouze pozemek a vlastníkem hrobky je stát. Národní památkový ústav je přesvědčen, že by oprava byla rychlejší, pokud by hrobka patřila městu, neboť pak by bylo snadnější získat dotace na celkovou rekonstrukci z programu na záchranu architektonického dědictví.
 
Pane ministře, máte nějaké systémové řešení pro podobné případy s kombinovanými vlastnickými právy u památek? Jak v takových případech postupujete? Děkuji.
 
 
Ministr kultury ČR Daniel Herman:
Děkuji, pane předsedající. Kolegyně, kolegové, Dittrichova hrobka v Krásné Lípě byla dne 21. června 2007 prohlášena Ministerstvem kultury za kulturní památku. Dittrichova hrobka je jediná stavba, kterou slavný císařský architekt Julius Carl Raschdorff postavil za hranicemi Německa. Je jeho vrcholným dílem. Výzdoba je pak vrcholným dílem krásnolipského rodáka malíře Augusta Frinda.
 
Dittrichova hrobka se nachází ve velmi špatném stavebně technickém stavu. Dle dostupných veřejných zdrojů je však problémem určení vlastnictví hrobky. Problémem se dlouhodobě zabývá Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Vlastníkem věci může být nejen město Krásná Lípa nebo český stát, ale zkoumala se i možnost, že hrobka je majetkem dědiců firmy Alfreda Dittricha. Město Krásná Lípa, i přestože se necítí být vlastníkem věci, podniká dílčí kroky alespoň k zakonzervování stavebně technického stavu, za což je třeba poděkovat.
 
Ministerstvo kultury je připraveno podpořit obnovu památkových hodnot Dittrichovy hrobky v rámci některého ze svých památkových programů, případně mohou být hledány mimořádné zdroje financování její obnovy. Základním předpokladem pro zachování této památky je však vyjasnění majetkových vztahů k tomuto objektu.
 
Radim Holeček:
Ne otázku. Možná taková upozornění, právě aby se tak dlouho nevyjasňovala majetková práva, dokud nám ta hrobka nespadne na hlavu.
 
Ministr kultury ČR Daniel Herman:
Děkuji. Této poznámce samozřejmě rozumím. Je to naším společným zájmem. Já bych jenom uvedl, že dotační tituly na obnovu kulturních památek neřeší přímo, kdo je jejich vlastníkem. Nicméně vyjasnění majetkoprávních vztahů k tomuto objektu bohužel v celé věci jistou roli hraje. Děkuji.