8. prosince 2016

Interpelace na ministra dopravy ve věci rychlíkové linky Most - Plzeň

(www.psp.cz) Ústní interpelace poslance Radima Holečka na ministra dopravy Dana Ťoka ve věci rychlíkové linky Most - Plzeň.

 
Radim Holeček:
 
Vážený pane ministře, neděle 11. prosince bude dnem, kdy poprvé vyjede soukromý dopravce na státem objednávanou rychlíkovou linku. Jde o linku z Mostu do Plzně a dopravce GW Train Regio. Na 139 km dlouhou trasu se vydají čtyři páry vlaků vedené rekonstruovanými jednotkami řady 628 z Německa doplněné o další pár vlaků v neděli večer. Jenže právě příklad nástupu soukromého dopravce na trasu ukazuje, jak přesně nemá otevírání trhu ze strany státu vypadat.
 
Jak jsem si všiml v jízdním řádu, další dva páry rychlíků a osobní vlaky v objednávce kraje totiž dále budou provozovat České dráhy a oba dopravci si navzájem nebudou prodávat ani uznávat jízdní doklady. Problémem jsou i nadále trvající díry v taktu, kdy např. z Plzně do Mostu chybí rychlík odjíždějící po osmé hodině ranní. Myslím, že to povede k chaosu a snížení komfortu cestujících. Má Ministerstvo dopravy nějaký plán, jak řešit tuto situaci, nebo to bude jako se vším, tak nějak napůl? Jak řídíte České dráhy, které to blokují? Děkuji.