1. října 2016

Vážím si odhodlání vzdělávat se a být odpovědný za svá rozhodnutí

Na hlasovacím lístku Občanské demokratické strany v našem kraji najdete také bývalého dlouholetého ředitele valašskomeziříčského gymnázia Mgr. Jana Trčku. Přinášíme několik jeho názorů na současnou situaci v kraji i na život obecně.

Naše strana přichází s heslem "Zjednodušme to". Co podle Vás zasluhuje zjednodušení?

Podle mého názoru je u nás nesmírně složitý a nepřehledný: systém právních norem, daňový systém, stavební řízení a povolování podnikání či založení firmy. Žijeme v době projektů – jejich administrace je rovněž velice zatěžující a složitá.

Lidé Vás znají z oblasti školství. Co byste odtud rád přenesl do politiky?

Schopnost pracovat s lidmi, vážit si odhodlání vzdělávat se, zodpovědnost za svá rozhodnutí.

Můžete navrhnout recept na omezení a zpřehlednění byrokracie?

Neúměrná byrokracie nás stále více zatěžuje ve všech oblastech života. Nalézt jednoduchý recept nelze, nicméně ODS ve svém  volebním programu předkládá možnosti jejího omezení v některých oblastech.

Některá povolání, například učitelé, jsou v této zemi podle statistik nedostatečně placeni za svou práci a Vy to jistě vzhledem k dlouholeté praxi ve školství dokážete posoudit. Lze tento trend zvrátit?

Školství jako celek, tedy i učitelský stav, je dlouhodobě finančně výrazně podhodnocován. Tento negativní trend se musí do budoucna zvrátit jak z úrovně rozpočtu státu (mzdová oblast), tak z rozpočtu krajů (provoz, investice). Pokud na tuto potřebu budeme rezignovat, bude v naší zemi oslabováno její největší pozitivum – vzdělanost. Naše konkurenceschopnost není založena na surovinovém bohatství, turistických přednostech, zemědělských předpokladech, ale na umu, schopnostech a dovednostech našich lidí.

K současnému vedení kraje jste velmi kritický. Co Vám vadí nejvíc?

 Ztrátové hospodaření krajských nemocnic a s tím související mnohaleté převody finančních prostředků z jiných resortů na krytí této ztráty.

Nejen prací a politikou živ je člověk. Vy toho stihnete hodně. Jak relaxujete?

Nyní, když už nepracuji, naplňuji svůj čas četnými aktivitami hlavně sportovního charakteru, které mě nestresují, takže ani nemusím relaxovat.

Plníte si své sny?

V mém věku se už snění moc neoddávám.

Jaká knížka Vás nejvíc ovlivnila?

Nevybavím si, zda mě nějaká kniha výrazně v životě ovlivnila, ale čtu rád a hodně. Zvláště nyní, kdy mne nedostatek času netrápí.

Jak si představujete ideální den?

Bez stresu, bez napětí, v rodinném kruhu, vykonávaje bohulibé činnosti.

Štítky:
PS-rozhovor