21. května 2014

EU by se měla vrátit ke svým kořenům

Plzeň - Čtenáři webových stránek Plzeňského deníku měli možnost ve včerejším online rozhovoru vyzpovídat kandidátku do europarlamentu za ODS a ředitelku Regionální hospodářské komory Plzeňského kraje Radku Trylčovou. Níže přinášíme některé otázky a odpovědi.

 

Chtěl bych se zeptat, co vás motivovalo ke vstupu do politiky a jaké jsou vaše priority? 

Začala jsem pracovat pro politiky a seznámila jsem se důkladně s jejich prací a rozhodla jsem se pro vstup právě proto, že lidé by měli být aktivní, a svoji aktivitou pak mohou něco změnit a přispět k nějaké změně. Také se domnívám, že v politice je stále málo žen. To je také jeden z důvodů, proč jsem se rozhodla do politiky vstoupit. Na jedné straně rozumím tomu, že ženám se do politiky příliš nechce, protože schůze mohou být někdy dlouhé, ale myslím si, že je důležité, aby dělali politiku jak muži, tak ženy. I v podnikání platí, že ve smíšeném týmu se dělají lepší výsledky. 

ODS v současnosti vystupuje proti zavedení eura. V čem vidíte výhody ponechání koruny oproti zavedení eura? 

V současné době přijetí eura by pro Českou republiku znamenalo i převzetí dluhů a závazků jiných států, které nedodržují své rozpočty, jako např. Řecko a Portugalsko. Je to drahá záležitost a ponechání české koruny je pro obyvatele výhodnější. Např. nedojde ke zmražení jejich úspor a nedojde ke zdražení a zvýšení cen, tak jako se to stalo v okolních státech, které euro přijaly. 

Ráda bych se zeptala, které oblasti evropské politiky následujících let vnímáte jako klíčové? Jak je můžete jako poslankyně europarlamentu ovlivnit? 

EU by se především měla vrátit ke svým kořenům, tj. ke spolupráci zemí v hospodářské oblasti za účelem toho, aby se Evropa stala konkurenceschopná. Nejsem ale zastáncem federálního uspořádání, protože jednotlivé země EU mají různý historický vývoj, podmínky a není možné je sjednotit na základě nařízení shora. Ale je potřeba usilovat, abychom dokázali čelit konkurenci, která přichází např. z Asie. Evropská unie by se také měla "umravnit", co se týká nehospodárného plýtvání peněz. Mě osobně by zajímala otázka rozpočtové politiky EU, ale také sociální oblasti a oblasti podpory podnikání. 

Preference ODS dlouhodobě padají. Jak vidíte její šance v těchto volbách a jak hodnotíte svoje šance? 

Naděje umírá poslední. Myslím si, že vždycky je. Ale je pravda, že ODS ztrácí na oblibě, a někteří dřívější voliči se odklonili k jiným stranám. Je těžké je znovu přesvědčit, ale doufám, že se k nám zase vrátí a že je budeme umět získat zpět. 

Viděl jsem vás na sušickém náměstí, kde jste se účastnila oslav osvobození, a také na turistickém pochodu. Které místo v regionu máte nejraději? 

Tak nejraději mám místo, odkud pocházím. Jsem z Manětína, kde rovněž vykonávám funkci zastupitelky města Manětína, a velice ráda mám především Rabštejn nad Střelou, údajně nejmenší město ve střední Evropě, které má své kouzlo. Ráda tam jezdím a procházím údolí Střely, ale také jsem si oblíbila Šumavu a celkově si myslím, že bydlíme v krásném kraji. Doposud mne překvapuje, že je řada krásných míst v našem regionu, která si zaslouží naši návštěvu. 

Máte vedle politické a profesní kariéry ještě nějaký volný čas? Pokud ano, jak ho trávíte? 

Ve volném čase, když mi zbyde, se snažím sportovat, ráda jezdím na kole, ale chodím taky do lesa. V mojí rodině byl dědeček hajný, tatínek je myslivec, a já mám dokonce myslivecké zkoušky. Vlastním také zbrojní průkaz, ale ten nepoužívám. Chodím se do lesa uklidnit, a musím říct, že mě i baví pozorovat přírodu, zvířata. Doma ráda čtu knížky, studovala jsem historii, takže historické romány, literaturu faktu. Ráda poslouchám hudbu. 

Nejste patronkou nějakého zvířete Zoo v Plzni? V případě že nikoliv, tak jaké byste si vybrala k adopci? 

Do zoo chodím velice ráda, ale patronkou žádného zvířete zatím nejsem. Pokud bych si mohla vybrat nějaké zvíře, tak by to byla třeba žirafa, ale i sova. Takže se spíše porozhlédnu, jestli některé z těchto dvou zvířat už patrona má, a budu o tom přemýšlet. 

Celý rozhovor najdete na plzensky.denik.cz/trylcova

 

Mgr. Radka Trylčová

kandidátka ODS pro volby do Evropského parlamentu
krajská zastupitelka
zastupitelka
členka oblastní rady