28. září 2016

Město nemusí dodržovat zákony? Návod pro občana

Rekonstrukce Valovy uličky se povedla. V hodnocení architektonického řešení je to tak 50 na 50 u zastánců a odpůrců. Všichni mně určitě dáte zapravdu, že je to o 200% lepší než původně ušmudlané a blátivé zákoutí historického jádra města. Bohužel se z důvodu nesouhlasu vlastníka pozemku nezrekonstruovala celá. Osobně vím, jak problematické bylo projednávání různých variant spolupráce na rekonstrukci s vlastníky pozemků Valové uličky. Některé pozemky město odkoupilo, jiné vyměnilo.  

A proč o tom vlastně píšu. Na lednovém jednání zastupitelstva města při projednávání bodu „rozpočtové opatření č. 7 pro rok 2015, kterým se upravuje schválený rozpočet roku 2015“, tzn. schválení závěrečného účtu města za rok 2015, jsem měl řadu dotazů. Jeden z nich se týkal částky ve výši cca 2 mil. Kč na rekonstrukci Valové uličky (to není konečná částka za celkovou rekonstrukci, město za ni bude platit i v letošním roce).  Po panu starostovi ing. Jarolímovi jsem žádal předložení fakturovaných částek za provedené práce. Pominu rozpor, který jsem zjistil mezi výší fakturovaných částek s rozpočtem, který byl předložen ke schválení zastupitelstvu města. Chyba se stát může, člověk není neomylný. Do dnešního dne mně však pan starosta nepředložil již mnou třikrát urgovaný doklad, který by doložil vyúčtování dlažebních kostek a obrubníků použitých na rekonstrukci cesty. Co se za jeho nečinností skrývá? Cena materiálu je dle mého odhadu tak za 500 až 600 tis. Kč. Dočkám se sice s několikanásobným překročením zákonné 30. ti denní lhůty odpovědi? Ale co, hlavně že „ANO maká“.

Další věc, která je na této akci zarážející, město „příkladně“ stavělo bez stavebního povolení. Že bylo potřebné, je jasné minimálně z těchto faktů:

1, změna povrchu komunikace z asfaltového na dlažební kostky a částečná změna trasy

2, vybudování nového veřejného osvětlení a pylonů

Teď se nabízí otázka: k čemu má zastupitelstvo města ze zákona zřízený kontrolní výbor? Za chvíli to budou již dva roky od voleb a od doby, co byl jeho předsedou jmenován pan Kiriakovský. Bohužel i přes moji lednovou výzvu aby předseda kontrolní výbor svolal, doposud tak neučinil. Jsem přesvědčený, že námětů ke kontrolní činnosti je více než dost. Viz, jak ukazuje příběh s rekonstrukcí Valové uličky.

Na samotný závěr rada spoluobčanům: „ neberte si špatný příklad z vedení města“. Vy byste buď museli „černou“ stavbu odstranit nebo v lepším případě uhradit tučnou pokutu.