13. září 2019

Internetové stránky Fakultní nemocnice Hradec Králové mluví

Fakultní nemocnice v Hradci Králové v minulých dnech spustila internetové stránky, které jsou nyní použitelné i pro osoby se zrakovým handicapem.

Na jaře letošního roku se na mě obrátil vedoucí oddělení ICT fakultní nemocnice Miroslav Procházka s prosbou, jestli bych nemohl pomoci s přizpůsobením webu FNHK i pro osoby se zrakovým handicapem. Jelikož jsem před pár lety sám přišel o většinu svého zraku a většinu svého předchozího života jsem se zabýval IT technologiemi, ochotně jsem souhlasil, že zkusím pomoci vývojářům a programátorům FNHK s úpravou přístupnosti webu www.fnhk.cz. Jsem i členem krajské rady Sjednocené organizace osob nevidomých a slabozrakých (SONS), kde tuto problematiku také řešíme. Během několika dní jsme si ujasnili jaká legislativa se v ČR i EU vztahuje k standardizaci přístupných technologií a vysvětlil jsem jim i technická specifika tzv. odečítačů obrazovky, které používají u svých “mluvících mobilů a počítačů osoby se zrakovým handicapem u svých kompenzačních pomůcek.

Po několika týdnech mě kontaktovali s novou testovací verzí webu k odzkoušení funkcionalit a přístupnosti. Během pár dní jsme vše odladili. Nyní je již aktuální web FNHK přístupný z počítačů s operačním systémem Windows, macOS i Linux a z mobilních telefonů Android i Apple IOS a ode dneška i ipadOS. S testování významně pomohlo i Královéhradecké Tyflocentrum o.p.s., které se zabývá i kompenzačními pomůckami pro osoby se zrakovým handicapem, konkrétní poděkování patří Ing. Karlu Hrubešovi.

V hluboké pokloně smekám nad profesionalitou celého kolektivu IT Fakultní nemocnice pod vedením Ing Miroslava Procházky. Patří jim velké díky za to, že pomáhají lidem, kteří si svůj nelehký osud bez zraku sami nevybrali v tom, aby byli soběstačnější a mohli se lépe integrovat mezi šťastnější zdravou populaci.

Jiří Kričfaluši,

člen oblastní rady ODS Hradec Králové
člen komise rady KHK pro zdravotně postižené
člen komise rady magistrátu Hradec Králové sociální, zdravotní a pro rodinu